Není prezident jako prezident?

 

26.3.2018 , Jan Běhůnek, časopis Šifra    

 

Když jede do Číny český, je z toho poprask. Vyrazí-li tam rakouská hlava státu s předsedou vlády a letadlem plným byznysmenů, ticho po pěšině

 

Velké gesto před historickou událostí: rakouský spolkový prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) se v pondělí 19. března 2018 sešli v prezidentské kanceláři, aby oznámili největší státní návštěvu v rakouské historii. V dubnu do Číny pojede prezident, kancléř a čtyři ministři s 250člennou delegací.

Oba hlavní představitele státu bude doprovázet ministryně zahraničí Karin Kneisslová (FPÖ), ministryně pro životní prostředí Elisabeth Köstingerová (ÖVP), ministryně hospodářství Margarete Schramböcková (ÖVP) a ministr pro dopravu, inovace a technologie Norbert Hofer (FPÖ). Společně navštíví nejen Peking, ale také hospodářské fórum v Heinanu a regionální metropoli Chengdu. Během této návštěvy bude rovněž otevřen rakouský generální konzulát.

 

Očekávají se různé dohody s Čínou

„Pří žádné zahraniční cestě dosud nebyla tak vysoce postavená doprovodná delegace,“ řekl Van der Bellen o návštěvě, která se bude konat od 7. do 12. dubna. K delegaci se připojí kolem 170 podnikatelů, včetně prezidenta Rakouské hospodářské komory WKÖ Christopha Leitla, stejně tak 30 vědeckých a kulturních pracovníků. „Doufáme, že mezi čínskými a rakouskými společnostmi uzavřou různé dohody,“ řekl spolkový prezident.

„Státní návštěva má sloužit k dalšímu rozvoji bilaterálních vztahů, zejména v oblasti ekonomické, vědecké, kulturní a environmentální,“ uvedl Van der Bellen. Čína by například mohla využít rakouského know-how v oblasti ochrany životního prostředí nebo územního plánování. „Čína také chce čistá jezera a řeky,“ řekl spolkový prezident. S ohledem na zimní olympijské hry v Pekingu mají rakouské společnosti také co nabídnout. Rakousko se kromě toho chce účastnit výzkumu v Číně, jež prochází velmi dynamickým vývojem. Připravují se také dohody o kulturní výměně.

„Osobně mě obzvlášť zajímá bohaté kulturní dědictví Číny a obrovské hospodářské oživení země,“ řekl spolkový prezident. Vedle prezidenta Si Ťin-pchinga, předsedy vlády Li Kche-čchianga a člena politbyra komunistické strany Li Čan-šu se Van der Bellen chce také setkat s obhájci lidských práv.

Chtěl by se v tomto ohledu chovat podobně jako během nedávné návštěvy na Ukrajině. Prezident nevěří, že by komunistické vedení v Pekingu reagovalo podrážděně. „Nejsou to žádná tajná setkání.“ Van der Bellen připustil, že Rakousko a Čína mají na problematiku lidských práv různé názory a v této souvislosti odkázal na účast na dialogu o lidských právech mezi EU a Čínou.

Kancléř Sebastian Kurz zdůraznil, že Čína je významný mezinárodní hráč, například v boji proti klimatickým změnám nebo v konfliktu v Severní Koreji. Ekonomicky je země „vznikající velmoc“. V tomto roce je Čína s ekonomickým růstem 6,5 procenta jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik a také střední třída zde roste „extrémně rychle“. Čína je proto „země s neskutečným potenciálem“ pro rakouské firmy, kterých v zemi funguje již přes 900.

Kromě společných zájmů existují i ​​„citlivé otázky“, připustil kancléř. Jde o to „chránit evropské a rakouské hospodářství před nekalou konkurencí nebo nadměrnou kapacitou“, uvedl šéf ÖVP. Pokud jde o rakouské zapojení do čínského infrastrukturního a kritizovaného projektu Nová hedvábná stezka, Kurz připustil, že „vždy existuje prostor pro zlepšení“. Rakousko považuje čínské plány za „v zásadě pozitivní“. Kancléř slíbil, že rakouská vláda se v tomto ohledu bude lépe koordinovat.

V Číně je společná návštěva různých ministrů rámci nadcházející návštěvy přijata velmi pozitivně, dodal. O tom, zda po ulicích Vídně proti návštěvě protestují aktivisté s tibetskými vlajkami, není nic známo. Známy nejsou ani informace o tom, že by někdo podezříval kancléře a prezidenta, že strhávají rakouské kormidlo na východ.

 

Zdroj: http://www.salzburg24.at/van-der-bellen-und-kurz-kuendigten-historische-china-reise-an/5224939

 https://www.casopis-sifra.cz/neni-prezident-jako-prezident-kdyz-jede-ciny-cesky-toho-poprask-vyrazi-li-rakouska-hlava-statu-predsedou-vlady-letadlem-plnym-byznysmenu-ticho-pesine/