Německý historik Knopp - Merkelová není velkou kancléřkou

 

23.2.2018 VSa

Vyrovná se kancléřka A. Merkelová velkým kancléřům Německa? Historik Guido Knopp si myslí, že nikoliv.

 

Evropské vlády byly otevřením hranic vyděšené, říká historik Guido Knopp pro Die Welt. Kancléřka Angela Merkelová to celé nedokázala zvážit. A obává se o Merkelovou i o Evropu.

Wir schaffen das (zvládneme to), to řekla Merkelová v srpnu 2015, když přijala tisíce uprchlíků. Tato věta vejde do učebnic, ale vejde do nich i Merkelová jako „velká kancléřka?“ přeci jen, v úřadu je už dvanáct let.

Historik Guido Knopp Merkelovou v jedné řadě s velkými kancléři jako byl Adenaur, Brandt a Kohl nevidí.

V rozhovoru uvedl, že otevření hranic bylo proti úsilí a záměrům všech ostatních evropských vlád. Merkelová to podle něj nedomyslela. Ostatní byli vyděšeni tím, co se stalo, řekl Knopp pro Neue Osnabrücker Zeitung.

Teď je snaha to vše „kanalizovat“, říká Knopp, pokud možno ve shodě s evropskými partnery. Ale ti jsou sami rozhádaní a nejednotní. Vzhledem k rozdílným pozicím v EU Knopp uvedl: bude to velmi těžké, protože jde také o to, jestli zůstane Evropa pohromadě, nebo se rozpadne. Angela Merkelová to nezvládne udržet Evropu pohromadě, proto také pro mě není velkou kancléřkou.

Na rozdíl od tohoto případu, využil Helmut Kohl velmi malého časového okna pro německé znovusjednocení jako historicky velkou šanci. Knopp k tomu říká, že již v létě 1990 existoval plán puče pro Sovětský svaz, k němuž pak došlo v roce 1991. Kdyby se stal již v roce 1990, pak bychom na znovusjednocení mohli zapomenout, říká Knopp.

Už poradce Michaila Gorbačeva Valentin Falin si znovusjednocení nepřál, a když už chtěl, aby za něj Německo co možná nejvíce zaplatilo. To, že to celé stálo jen asi 15 miliard tehdejších marek, které byly přímo vyplaceny Sovětskému svazu, je podle Knoppa „malý zázrak roku 1990.“

Kondrad Adenaur dokázal mnoho se svou západní integrací a Brandt zase u „Ostpolitik“ (politiky směrem na východ). Knopp k tomu říká, že obé vyvolalo důvěru, což bylo po druhé světové válce velmi důležité. A na této důvěře mohl pak při znovusjednocení stavět Kohl a Genscher.

http://casopisargument.cz/…/nemecky-historik-knopp-merkelo…/