Nacistická tlumočnice Herta Kašparová (†23) nechala zabít 33 lidí, některé z nich popravila osobně výstřelem přímo do srdce. Prý se jí smáli, že kulhala

 

22 / 04 / 2018

Nacistická tlumočnice Herta Kašparová z Třešti u Jihlavy poslala v posledních dnech války na smrt 33 lidí, většinou spolužáků, protože se jí posmívali kvůli její tělesné vadě. Od narození měla „obrácenou nohu“, což jí doktoři srovnali, ale kulhala dál. Její následná poprava oběšením byla poslední veřejnou popravou v Čechách.

Herta pracovala v městě Třešti na Jihlavsku jako tlumočnice pro místní pobočku gestapa. Dne 7. května 1945 už bylo jasné, že válka skončila. „Město však po odjezdu Rudé armády dočasně znovu ovládli Němci,“ vyprávějí pamětníci. Do rukou mladé Herty se tak snesla moc, o které se jí ani nesnilo. Moc nad životem a smrtí.

Němci samozřejmě věděli, že je otázkou hodin, kdy se budou muset dát na útěk. Byli tu však zadržení Češi, tedy ti, kteří se vzepřeli nacistům z Německa. Tlumočnice a sekretářka Herta dostala od Němců právo rozhodnout o životě a smrti mnoha z nich. Procházela mezi zadrženými lidmi a prstem ukazovala na ty, kteří pak byli zastřeleni. Museli si vyhrnout košili, kati mířili přímo na srdce. V tu dobu její nadřízení už dávno ,,vzali roha", většinou utekli do Rakouska.

 

Ten den v Třešti zemřelo 33 lidí. Některé z nich zastřelila Herta Kašparová osobně. Vybírala si ty, kteří se jí posmívali kvůli kulhání, nebo ty, kteří údajně poškodili její rodinu. Vzala si zbraň, namířila jim na srdce a vystřelila. Oběti pohřbené v jámě v rohu dvora, kde zemřeli.

Po popravách utekla do Rakouska. Byla zatčena v rakouském Gmündu necelý rok poté dne 2. února 1946. Za zločiny proti lidskosti padl rozsudek smrti oběšením. Byl vykonán dne 13. září 1946, tedy více než rok po vraždách, které nařídila, nebo sama spáchala.

Poprava Kašparové byla poslední veřejnou popravou v Česku. Na popravu se prodávaly vstupenky, události přihlíželi i školáci, což později kritizoval tisk. Mnoho místních má doma ještě pohlednice, které k té příležitosti vznikly.

 

Autor: hop

Poprava Herty Kašparové

https://www.securitymagazin.cz/krimi/nacisticka-tlumocnice-herta-kasparova-23-nechala-zabit-33-lidi-nektere-znich-popravila-osobne-vystrelem-primo-do-srdce-pry-se-ji-smali-ze-kulhala-1404059799.html