Na Slovensku probíhají demonstrace za svržení vlády. Dorazili i němečtí či britští europoslanci, chtějí vyvinout „mezinárodní tlak“

 

9.3.2018 , Milan Vidlák, časopis Šifra

 

Na Slovensku dnes probíhaly velké protivládní protesty, jejichž spouštěčem se stala vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Na demonstraci v Bratislavě dorazilo přes třicet tisíc lidí. Šlo o největší shromáždění od protikomunistických mítinků v roce 1989, další protesty se konaly v desítkách slovenských i zahraničních měst. Mohutně byly propagovány v médiích, která je de facto spolupořádala.

Hlavní demonstrace proběhla na bratislavském náměstí SNP. „Slovensko je v posledních dnech otřeseno tak, jak dlouho nebylo. Chceme se postavit za slušnou a demokratickou zemi,“ řekli v úvodu demonstrace její organizátoři, aktivisté Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Demonstranti křičeli „Dost bylo Fica“ nebo „Odstoupit, odstoupit“, mnozí lidé přišli s transparenty „Pozor, padá vláda“ nebo „Chceme slušné Slovensko“. Dav demonstrantů stejně jako během sametové revoluce v roce 1989 cinkal klíči. Otázka je za co.

Z pódia vystoupili s projevem zástupci novinářů, učitelů, pracovníků sociálních služeb či herců, ale například i sestra zavražděného novináře Kuciaka. „Chci vám všem říct jedno velké děkuji. Děkuji za to, že jste tady, že se zajímáte a za to, že vám to není jedno. Ani Martince a Jankovi to nebylo jedno,“ řekla Mária Kuciaková, po jejímž vystoupení dva odpověděl dlouhým potleskem.

Politická krize na Slovensku vznikla po vraždě novináře. Ačkoli nikdo neví, proč a kdo jej a jeho přítelkyni zabil, opozice a hlavní média vraždu politicky zneužívají od prvních okamžiků, a to dost demagogickým způsobem. Faktem ovšem je, že Ficova vláda má za sebou celou řadu skandálů a provokuje hlavně ministr vnitra Robert Kaliňák, který je v nich přeborníkem a na jehož odstoupení je tlak nejvyšší.

K opozici se přidal prezident Andrej Kiska, který vyzval k důkladné rekonstrukci vlády či předčasným volbám. Premiér Robert Fico to zásadně odmítl a prezidenta i organizátory protestů obvinil, že hájí cizí zájmy. Prezidenta obvinil ze styků s nechvalně proslulým architektem barevných revolucí a převratů ve světě Georgem Sörosem, jenž ovlivňuje politiku v jednotlivých státech prostřednictvím svých neziskových organizací a sponzoringu nejrůznějších hnutí – právě na jeho rukopis Fico poukazoval.

Že nejde o čistě domácí záležitost, naznačuje i příjezd poslanců Evropského parlamentu. Informovala o tom ČTK. Ti prý ve své zprávě doporučí, aby vznikl společný vyšetřovací tým slovenské policie a Europolu. Europoslanci to v pátek řekli na tiskové konferenci na závěr dvoudenní návštěvy na Slovensku, podle europoslankyně Ingeborg Grässleové Slováci teď svým státním institucím nedůvěřují. Občan by se mohl ptát: Co je německé političce do toho?

„Společný vyšetřovací tým znamená, že by evropští vyšetřovatelé měli přístup ke všem dokumentům a proces by se stal transparentnější,“ uvedl člen delegace Evropského parlamentu, britský poslanec Claude Moraes. „Doufám, že to dodá prvek mezinárodního tlaku.“ Tohle bude ještě zajímavé…

https://www.casopis-sifra.cz/na-slovensku-probihaji-demonstrace-za-svrzeni-vlady-dorazili-i-nemecti-ci-britsti-europoslanci-chteji-vyvinout-mezinarodni-tlak/