Moudra pana ministra Stropnického

 

"Dnešní vojenský zásah USA a spojenců vnímáme jednoznačně jako jasný vzkaz komukoli, kdo by chtěl v chemických útocích v Sýrii pokračovat,” uvedlo ministerstvo zahraničí."

Novinky.cz

 

"Stropnický novinářům řekl, že kdyby mezinárodní společenství čekalo se zásahem v Sýrii na mandát RB OSN, stalo by se pasivním svědkem až spolupachatelem chemických útoků."

Novinky.cz

 

Za toto prohlášení pana ministra Stropnického se můžeme stydět.

 

Dokonce si pan ministr dovolil prohlásit, že kdyby mezinárodní společenství čekalo na mandát RB OSN, stalo by se až spolupachatelem chemických útoků.  A tak dal korunu svým nezapomenutelným slovům. Byli bychom velmi rádi, kdyby pan ministr zvědavým a nespokojeným občanům sdělil, o jaké normy mezinárodního práva se v tomto výroku opíral. Pokud jde výlučně o jeho inovativní chápání mezinárodního práva, pak měl sdělit, že jeho slova pocházejí výhradně z jeho myšlenkové dílny. V tom případě bychom oněměli údivem, jakého vědátora to v Černínském paláci máme.

 

Podle jeho slov není třeba čekat na rozhodnutí RB OSN. Zaútočit je nutné i bez tohoto mandátu. Jinak by mohlo jít, jak pan ministr  scestně prohlásil, i o spolupachatelství. Údiv nás nad jeho slovy jímá, až do oči se derou slzy hořkosti.

 

Tak takového ministra zahraničí mít je terno. Člověk však musí mít hroší kůži, aby  okřídlená slova pana ministra přežil bez zdravotní újmy.

 

Pan předseda vlády A. Babiš, který je současně předsedou hnutí ANO, by měl vědět, že ještě několik takových vzorově podlézavých a scestných výroků pana ministra Stropnického, či dalších ministrů za ANO, bude mít své důsledky.  Preference ANO budou klesat a celá ANO může se propracovat tak k osudu ČSSD, což jí nepřejeme. Musí však mít především sama pud sebezáchovy.

 

Panu ministrovi Stropnickému bychom mohli ještě v dobrém vzkázat, že pro společnost je lepší dobrý herec, než špatný ministr zahraničních věcí.

-red.