Mohl by se sjezd landsmanšaftu konat na území ČR?

 

Jiří Valenta, místopředseda výboru pro evropské záležitosti,

ústní interpalace na premiéra Andreje Babiše (ANO):

 

Pane premiére, co říkáte z titulu předsedy vlády, doufejme, že doposud suverénní České republiky, na výrok státního tajemníka německého ministerstva vnitra Stephana Mayera, že do Evropy práva bezpečnosti, míru a svobody nepatří takové právní normy, jako jsou dekrety prezidenta Československé republiky Edvarda Beneše, za něž sklidil na nedávném sjezdu revanšistického landsmanšaftu v Augsburgu obrovský aplaus přítomných. A bohužel dost možná mu vřele tleskal i přítomný český velvyslanec Protivínský.

Pane premiére, jistě víte, že součástí landsmanšaftu, protičeského spolku prakticky s původními stanovami a nacistickými kořeny, je stále také například i Witikobund, organizace založená sudetoněmeckými nacisty v roce 1948. Proto mě a tisíce našich spoluobčanů velice mizí, že na tyto akce, které nemají s česko-německým usmířením co dělat, jezdí exhibovat někteří čeští politici, jako jsou pánové Bělobrádek, Schwarzenberg, Liška, paní Marksová, či že dokonce předsedou jedné z větví tohoto spolku Ackermann-Gemeinde je naštěstí již bývalý ministr kultury Herman.

To vám ale teď vyčítat nechci a ani nebudu. Ale nevadí vám, že příští sraz této organizace mající jasný cíl, a to přepisování výsledků druhé světové války, relativizaci viny a zejména návrat zabaveného majetku zrádcům a nepřátelům českého a slovenského národa, se má konat již na území České republiky? Potom vaše vláda získá historický primát. Ale zrovna takovým prvenstvím bych se zrovna chlubit nechtěl.

 

Andrej Babiš: My rozhodně taková slova odmítáme a tento problém byl jednou již vyřešen navždy a nevidíme důvod se k tomu vracet. Určité vyznamenání asi naše je to, že pan Posselt na 69. sjezdu sudetoněmeckého krajanského sdružení v Augsburgu dne 18. května 2018 vyjádřil politování nad tím, že se tentokráte sjezdu nezúčastnil nikdo ze současné, tudíž naší vlády. Takže naše pozice je jasná.

A co se týká toho konání, bral bych to s nadhledem. Pan Posselt o tom mluví už dlouho a takový sněm není možné u nás uspořádat bez souhlasu konkrétního českého města. A pochybuji o tom, že by se takové našlo.

m Valenta: S vaším stanoviskem poměrně vřele souhlasím. Ale ještě bych vám připomněl, že sudetští Němci stále usilují o návrat majetku, který byl oprávněně zabaven zrádcům a kolaborantům dle zmíněných Benešových dekretů. Navenek sice landsmanšaft inicioval změnu svých stanov s tím, že restituce majetku již následně nepožaduje a všude to i hlasitě deklaroval. Ovšem fakt, že tuto změnu německý soud následně zamítl, se již potom skoro nikde neobjevil. Neměl byste již tedy pomalu začít vysvědovat našim občanům a příhraničním podnikatelům, že se budou muset brzy vyrovnat s tím, že začnou přicházet o svůj majetek?

Andrej Babiš: To je absurdní tvrzení. Nic takového nenastane a my se nemáme čím zabývat. Pro nás je to jasně jednou provždy uzavřená záležitost.

Z vystoupení a interpelací poslanců KSČM na květnové schůzi sněmovny, Haló noviny, 29.5.2018, str. 5