Migrační minifilmový festival v Praze (Migrationsminifilmfestival)

David Josiger ,  3. dubna 2018 , Landes Echo

Migrace je jednou z nejdůležitějších politických a sociálních otázek posledních let. Události, jako je uprchlická krize, odhalily hluboké problémy evropské společnosti, ale také vydláždily cestu k diskusi o eurounijním společenství. Festival MIGFILM nabídne hrané hrané filmy, dokumentární filmy a dramata 4. a 5. dubna v Praze, po kterém bude následovat diskuse.

 Filmový festival začne ve středu 4. dubna s dokumentárním večerem. Bude zahájen v 17.30 hod. Začne pracovně částí „The Workers Cup“, po které bude následovat diskuse s novinářkou Fatimou Rahimí a socioložkou Kateřinou Kňapovou.

Poté bude ve 20:00 uveden otevře německý dokument „Uprchlící 11 (Refugee11)" z produkce hamburského režiséra Jean Boué. Film kombinuje migraci s  "v Německu" populárním fotbalem. Boué doprovázel tři mladé imigrantské fotbalisty na cestě integrace do nového světa. Po promítání se uskuteční diskuse s režisérem Janem Boué.

Ve čtvrtek 5. dubna následují celovečerní film Večer s vystoupeními „dům bez střechy“ v 17.30 a český filmu „Daleka cesta“ (The Long Road) v 20:00. Po nich bude následovat diskuse s historiky Karinou Hoření a Janem Láníčkem.

Festival je v kině Ponrepo (Bartolomějská 11, 110 00 Praha 1). Koná se ve spolupráci se Zastoupením Nadace Friedricha Eberta v Praze a kluby Antikomplex a Fotbalem pro rozvoj. Pořádá jej Multikulturní centrum Praha (MKC). Vstupné je bezplatné. 

 

Více informací o festivalu lze nalézt na stranách MKC (CZ, EN: zde ) a na portálu pro migraci (CZ, DE): zde .

http://landesecho.cz/index.php/home/684-migrationsminifilmfestival-in-prag

 

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf