Merkelová je v Evropě zcela opuštěná

 

27.2.2018 VSa

Angela Merkelová zůstala díky svojí chybné uprchlické politice v Evropě sama. Spor o uprchlické kvóty oslabují Evropskou unii.

Jacques Schuster píše pro německý Die Welt, že Angela Merkelová chce rozdělit následky její chybné uprchlické politiky na všechny země EU. A ty se brání. Když se spor bude vyostřovat, tak to nakonec oslabí Evropu.

Od časů Otto von Bismarcka se mnohé změnilo. Jedno ale ne: trik, mluvit ve jménu Evropy. Říšský kancléř trefně podotknul: slovo Evropa jsem vždy našel u těch politiků, kteří od jiných mocností něco chtěli, ale ve vlastním jménu se neodvážili to vyžadovat.

Vztaženo na dnešek: kancléřka Merkelová doufá, že následky její chybné uprchlické politiky rozdělení „pomocí Evropy“ na všechny členské státy. Rozmrzele pořád upomíná k evropské solidaritě. Ale vzdorné to nezajímá. A proto nyní Merkelová vyhrožuje odebráním peněz, a tím dál rozšiřuje příkopy, které se táhnou EU. Jestli je ovšem vůbec možné hovořit o příkopu v uprchlické otázce.

Kdyby byla spolková vláda sama k sobě upřímná, pak by si musela přiznat. Stěží nějaký stát považuje německou uprchlickou politiku za dobrou. A vyhraněně můžeme i říct: v uprchlické otázce stojí Merkelová v Evropě sama samotinká. Osamělost nevyprchala.  

Francie se rozhodla tento týden zpřísnit azylový zákon tak, že může být brán jako odpověď na německé zákony. A co se týká evropské solidarity, pak i ti velcí příznivci Merkelové mezitím – i když se skřípěním zubů – přiznávají, že uzavření balkánské trasy byl také akt solidarity. Uzavření utlumilo příval uprchlíků a ušetřilo Německu další problémy. V tomto smyslu nejednala Budapešť méně solidárně než Berlín.

Jednoduše, kdo trvá na současných stanoviscích v uprchlické politice, tak nejenže zvyšuje spory, ale celkově EU oslabuje. Bylo by lepší zachránit vše pomocí staré dobré záchranné klauzule: dohodli jsme se, že jsme se neshodli.

Evropa potřebuje nutně společné azylové právo. Nejprve ve velkém slavně rozhodnut, že každý jednotlivec mimo EU může být vybaven jasným právním nárokem na prověření svého azylového práva, se od roku 2015 ukázalo být neudržitelnou pozvánku k masovému přistěhovalectví. Evropské vlády by pro kontinent i pro svou důvěryhodnost udělaly hodně, kdyby tyto chyby napravily.

http://casopisargument.cz/2018/02/27/merkelova-je-v-evrope-zcela-opustena/