Máme ještě vlastní rozum?

 

Tak jsme se dozvěděli, že USA, Anglie a Francie, potrestali Asáda za nedávné použití plynu proti obyvatelům syrské Dumy. Na Sýrii vypálily údajně přes okřídlených 100 raket, které měly zasáhnout určené cíle. Syrská protivzdušná obrana část raket sestřelila.

 

Představitelé uvedených států skutečně „zacílili“ na syrské vedení za spáchaný zločin, jemuž podlehlo několik desítek lidí? Koho ta jejich pomsta zasáhla? Celou syrskou vládu a prezidenta? Ale, kdepak! Zemřeli, nevíme zatím kolik, obyčejní lidé. Ale kvůli těmto lidem Západ, jak tvrdí, zaútočil na Sýrii. Kde to vše má nějakou logiku? Pomstili oběti údajného plynového útoku, jichž bylo asi kolem padesáti, a obětí této pomsty byly možná stovky dalších obyčejných Syřanů.

 

Podle uvedené „logiky“ by zase Syřané, kteří tvrdí, že plynový útok na některé obyvatele Dúmy a jejich následná smrt, je výmyslem, a proto mají právo pobít několik set nebo tisíc zápaďáků, tak dali do pohybu spirálu smrti, která by nekončila a byla stále vražednější. Zákony džungle však nesmí v lidské společnosti vládnout!

 

Syřané mají důvod, jak jsme přesvědčeni, být maximálně rozezleni především na USA. Proč by Asád zabíjel svoje lidi, o nichž s jistotou věděl, že je za pár dnů osvobodí? To nedává smysl! Nebo to bylo vše jinak? Asi ano. Vykonstruovaný „zločin“, který se nestal, posloužil jen jako záminka k útoku na Sýrii, která s ruskou pomocí vyhnala teroristy IS z téměř celého svého území. Umanutost, s níž Západ požaduje odstoupení prezidenta Asáda, je obecně známá. Teroristé to nedokázali ani se stále otevřenější pomocí některých západních států, a tak do přímého útoku přešly uvedené „mírové“ státy.

 

A taková dobrodružství, menší či větší, se mohou časem opakovat na různých místech světa, pokud ti, kteří hrubě porušují mezinárodní právo, dopouštějí se agrese, nebudou postaveni před příslušný mezinárodní tribunál. Nelze spoléhat na Boží mlýny. Ty melou sice jistě, ale pomalu. Máme Chartu OSN, Radu bezpečnosti OSN, která jediná může rozhodovat o otázkách války a míru. Celý svět se této autoritě musí podrobovat. Musí jasně zaznít, že použití vojenské síly jednoho státu proti druhému bez mandátu RB OSN je agrese. Pokud se nevrátíme k civilizovanému řešení mezinárodních sporů, budeme mít války. I nás jednou mohou zasáhnout a zničit. Budeme disciplinovaně a pokojně čekat až se tak stane?

 

Údajně je naše civilizace založena především na křesťanských principech. Státníci a politici o tom velmi často mluví a část z nich se dokonce prohlašuje za křesťany, rovněž tak jako některé politické strany se označují za křesťanské. Kde jsou však všichni tito křesťané, když jde o životy mnoha a mnoha lidí? Snad nikdo z těchto politických křesťanů v nynější situaci nezvedl varovně prst a nepřihlásil se k Božímu přikázání „Nezabiješ!“ Pokud však se proti útočným úmyslům nepostavili již dříve, a dokonce ani dnes v současné krvavé situaci, co je to za křesťany?

 

„Naši“ politici se v těchto měsících, týdnech a dnech, kdy opět teče krev nevinných lidí, zabývají „sestavováním“ vlády a nápady jen hýří. Jen kolik toho vyprodukovali bělobrádkovci. Že svět, či jeho části, je v ohrožení, je jaksi minulo. Sledujme alespoň jejich následné reakce. Pamatujme si dobře, kdo z nich se postavil na stranu míru a kdo se zařadil mezi válečníky. Podle toho si musíme mezi nimi i vybírat. A brzy opět budeme mít možnost tak učinit.

 

Ale nezapomeňme ani na chvíli, že i události daleko od nás, mohou rozhodnout o našem osudu. Z konvenční války se může lehce a rychle stát válka jaderná, která může končit zničením všeho živého na zemi. Podporujme mírové síly, odporujme agresivním snahám! Nenechme se mýlit různými pochybnými tvrzeními, lžidůkazy! Máme svůj rozum! Žádná „solidarita“ s těmi, kteří roztáčejí osudové kolo existence lidstva! Válka je smrt, mír je život!

J. Skalský