Kremelský seznam je kulkou, namířenou na Putinovo srdce

P.C.Roberts 

 

Ruská vláda, veřejnost i média dumají nad vzkazem, kterým jim spolu s „kremelským seznamem“ americká vláda vyslala. Seznam obsahuje jména nejvyšších členů ruského vládního a hospodářského vedení země a Rusové rozumějí tomu, že tento seznam je dalším aktem washingtonské politiky, směřující ke zhoršení vztahů mezi dvěma nukleárními mocnostmi. Ale vypadá to tak, že jinak je pro ně tento dokument tak trošku záhadou. Prezident Putin si dokonce na jeho adresu zažertoval poznámkou, že jej mrzí, že jeho jméno v seznamu chybí.

 

Paradoxem ovšem je, že seznam míří právě na něj. 30. ledna jsem vysvětlil čtyři cíle, které seznam sleduje: https://www.paulcraigroberts.org/2018/01/30/washington-reaches-new-heights-insanity-kremlin-report/  A dnes uvádím další dva cíle ještě důležitější:

 

Seznam je zcela jasnou hrozbou hospodářským zájmům ruských oligarchů – a oni té hrozbě dobře rozumějí. Proslýchá se, že mnozí z nich už ve Washingtonu lobovali za to, aby jejich jména byla ze seznamu vyškrtnuta. Náznaky, že by mohli přijít o možnosti cestovat na Západ, že by jejich majetek, umístěný v západních zemích, mohl být zabaven, a že by mohli přijít i o možnost obchodovat se západními společnostmi, jim Washington sděluje jasnou zprávu: přestaňte Putina podporovat. Kromě toho zamýšlí Washington využít Západem financované neziskovky i média v Rusku k tomu, aby narušovaly nadcházející ruské prezidentské volby. Washington totiž vůbec netouží po přesvědčivém Putinově vítězství, které se očekává. Bylo by totiž poněkud nepohodlné dělat i nadále obludu z člověka, který má vyšší oblibu ve veřejnosti, než kterýkoli americký prezident historie.

 

Seznam je zamýšlen též jako urážka jak Ruska, tak prezidenta Putina. Jako důsledek Putinovy klidné reakce na předcházející americké provokace, předpokládal Washington – a správně – že Putin nebude reagovat ani na urážku adresovanou celému politickému a hospodářskému vedení země. A urážku, na kterou se nereaguje, považuje Washington za projev své převahy nad Putinem i nad Ruskem.

 

Absence smysluplné ruské reakce na vydání „kremelského seznamu“ povzbudí vládu USA k dalším urážkám a novým sankcím proti všem, kteří Putina podporují, což může mít za následek, že někteří z těchto podporovatelů  se v zájmu svých hospodářských zisků a kariér začnou od Putina odtahovat..

 

Kremelským seznamem mění Washington svoji taktiku a míří nyní na reputaci a ekonomické zájmy současné vládnoucí ruské vrstvy. Čímž se kremelský seznam jeví jako pokus zbavit Putina podpory, které si až dosud od nejvyšších vládních a hospodářských vůdců užíval.

 

Seznam vzkazuje dál Rusku, že Washington nikdy nebude mít na zřeteli jeho zájmy, a že dokud se Washingtonu nepodřídí tak, jak se mu podřídily Britanie, Německo, Francie, země skandinávské, Japonsko, Kanada, Austrálie, Španělsko a zbytek servilních západních loutkových států, bude i nadále trestáno.

 

Jak řekl Bush ml: „Buďto jste s námi, nebo proti nám.“

Být s námi znamená dělat to, co se vám řekne. I Rusko může dělat to, co se mu řekne – nebo bojovat. Žádnou jinou volbu nemá.

Vybral a přeložil Lubomír Man