„Kalousek - Zeman baží po moci, Babiš to bude mít těžké

 

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska hnutí ANO má po výrazném vítězství právo vládnout, ale strany, které ho podpoří, legitimizují kumulaci moci, jež škodí české demokracii. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo.

FOTO: Novinky.cz“

 

Zatímco se TOP 09 topí pod politickými vlnami, vzedmutými českými plebejci, pan M. Kalousek, její předseda, se zabývá vztahovými záležitostmi mezi panem prezidentem M. Zemanem a předsedou vlády ČR, A. Babišem.  Jak ušlechtilé. Nejen však od něj, ale také i od Práva, které tak snaživě poskytuje prostor pro šéfa strany, která se dostala pod hranici volitelnosti do PSP ČR.

 

Toto „ukotvení“ však není nějakou běžnou nahodilostí, jež se občas stává. Již při posledních parlamentních volbách TOP 09 lavírovala jen těsně pod hranice pěti procent, aby téměř na poslední chvíli se přes ní převalila.  A to byl pro Topku velký úspěch. Ze své svého chvostového postavení se topáci dosud nevzpamatovali a nyní opět na ně přišla chvíle pravdy. Pokud to půjde u nich ve straně tak dál, můžou její poslanci, včetně pana M. Kalouska, na svůj mandát zapomenout, poněvadž jej od voličů již nezískají. A tak bychom mohli předpokládat, že pan Kalousek  bude více pečovat o svou stranu, než o cokoliv jiného.

 

Ale, světe, div se!  Pan Kalousek za vlídné přívětivosti Práva se dá do rozkladů o vztazích našich nejvyšších ústavních činitelů. I když o nich samozřejmě nic bližšího neví, prorokuje, jak premiér Babiš to bude mít s prezidentem Zemanem těžké. A kdo ví, jak dopadne? A jak by ne, nakonec se věnuje české demokracii, kterou strany, jež budou podporovat Babiše, poškodí.

 

Ale je zbytečné další rozvádět. Klidně můžeme říci, že velkému demokratu, panu Kalouskovi, se nejen nelíbí výsledek demokratických voleb do parlamentu, ale i těch prezidentských. Že proběhly regulérně a voliči demokratickým způsobem vyjádřili své preference vůči kandidujícím, to pan Kalousek přece nemůže vzít na vědomí. To by bylo pro něj fiasko. A proto i varuje neposedné strany z eventuální podpory hnutí ANO. Zvedá prst a vrhá slova do prostoru: neohrožujte demokracii.

 

Tož, domysleme, co by se mohlo stát, kdyby vláda premiéra Babiše nedostala důvěru poslanecké sněmovny. Zřejmě by byly nové volby. TOP 09, STAN a KDU by pravděpodobně zůstaly před branami parlamentu. Ale je tady to kdyby. Pan J. Drahoš, který přes veškerou možnou, podporu dostal v prezidentských volbách výprask, se zamýšlí nad svou další angažovaností v politickém prostoru. Již se také zmínil o tom, že svou stranu nezaloží. Dobře ví, že by skončila ještě větším krachem než on sám v prezidentských volbách. V tom je, jak je vidět, realistou. Zamýšlí tedy nějaký širší politický projekt, zřejmě.

 

A co takto si stoupnout do čela „Demokratického bloku“ a sjednotit všechny politické trpaslíky v super stranu? Nebylo by to řešení? Co o tom pan Kalousek ví, že se na fotografii tak usmíval? Problém je asi v tom, přes určitý optimismus, že z několika politických zkrachovanců velkou stranu nikdo neudělá, ani pan Drahoš. Ale asi o tom ještě neví, takže se může o toto nebo něco podobného pokusit. Od počátku, pokud se dá do tohoto díla, bude mít problém, kam všude do vznikající nové strany umístí ty předsedy, místopředsedy a další stranické funkcionáře, kteří jsou zvyklí si hrát na svém písečku královské role? Kam odloží pana Kalouska, kam „knížete“, Bělobrádka, Gazdíka, Fialu a další?

 

A právě na tom, pokud tento úkol zdárně nevyřeší, všechny jeho sjednocovací snahy mohou ztroskotat. Nebo pan Drahoš vypíše výběrové řízení? Měl by však na tento způsob řešení situace dost vlastní politické síly? Co by nezmohl sám, můžou zvládnout síly, které stály a stojí za ním. I tato možnost tedy zůstává ve hře.

J. Kovář