KSČM - Kolaps, nebo už agonie (4)

Už jen velmi stručně:


Asi nepřekvapí, že mezi různými kandidáty jsou bývalí poslanci, kteří přišli o dobré příjmy, na které si zvykli. Dnes se někteří snaží uchytit jako asistenti a zajistit si aspoň nějaké příjmy, jiní využít své vyprchávající známosti k obsazení nějaké funkce. Mezi kandidáty jsou i někteří současní poslanci. Možná tuší, že pokud se nestane personální zázrak, nemusí po dalších volbách (a ty nemusí být až za 4 roky) být v Parlamentu ani oni.

 

Ilustrativní kvalifikovaný příklad nám nejbližší, protože ze sousední vesnice, je pan Mackovík. Ten je ve své vísce tak oblíben, že nebyl zvolen ani do sedmičlenného obecního zastupitelstva, protože ho přeskočila kolegyně z jeho vlastní kandidátky (kandidátky KSČM). Když pomineme jeho historické přebíhání mezi ČSSD a KSČM kdysi, předvedl nám skvostné názorové salto na sklonku roku 2009, když se z pozice zapřisáhlého odpůrce liberecké Lysákové saltem s vrutem trefil přímo do lokajské livreje této antikomunistky. Přestože v různých primárních výběrech v domovském okrese Česká Lípa končil pravidelně na posledních místech přes snahu paní Hudakové ze Zákup, která ho stále někam navrhuje, byl náhradně navrhován a protěžován za odměnu krajskou hráběnkou. A vyplatilo se. Stal se poslancem, i když jen na jedno volení období, protože díky skvělé práci v Libereckém kraji KSČM i o to jedno poslanecké místo přišla. Tak po dvou předcházejících dezercích zůstal aspoň jednou krajským zastupitelem. Jeho vystupování zde je často velmi podivné. Konkrétně nyní vystupuje proti snahám kraje převzít řízení autobusové dopravy, což se postupně úspěšně realizuje v Ústeckém kraji, kde je hejtmanem Oldřich Bubeníček za KSČM. Zvláštní, když KSČM na rozdíl od Ústeckého kraje v tom libereckém KSČM (nebo je to jen snaha o zviditelňování se jedince před sjezdem, na kterém by s pomocí Filipa mohl získat post místopředsedy?) ústy pana Mackovíka hájí zájmy soukromé dopravní firmy proti krajským snahám o kontrolu nad dopravou, zvláště její cenou a snahám o nižší cenovou hladinu.

Podle posledních informací – zpravodajství televize - složky policie pro potírání organizovaného zločinu obvinily 9 osob, z toho 3 z Mackovíkem protěžované společnosti včetně jejího ředitele odvedly v poutech. Informace o tom proběhla v televizi. Také o tom, že nebyl k dostižení člen dopravního výboru krajského zastupitelstva za KSČM, o kterém se spekuluje, že je skrytým vlastníkem oné soukromé společnosti. Krajská jednání sleduji. Mackovík při svém vystupování si vybíral z více materiálů (např. znaleckých posudků) účelově ty, které se hodily jeho zamýšleným exhibicím, které obvykle končily trapně. Na Liberecku se KSČM a kandidátu na místopředsedu ÚV Mackovíkovi opravdu daří!


Jmenovaný element vystoupil už o den dříve v regionálním zpravodajství ČT, kde mával podáním žaloby na Liberecký kraj přímo z důvodu organizovaného zločinu. Tak to aspoň vyznělo. Poněkud zvláštní, protože na posledním krajském zastupitelstvu před třemi týdny hejtmanovi Půtovi ještě děkoval za jeho reakci v této věci. Protože víme, že tento Mackovík je včetně účelových lží s krytím nebo podporou Filipů či Lysákových schopen všeho, už se ani ničemu nedivíme.

Ani tomu ne, že ho podporuje a prosazuje pan Filip. Je to opravdu ten správný všehoschopný „kádr".


Poslední poznámka je k uvažované podpoře vlády.

Nevím, jaký je pan Babiš podnikatel. Z pohledu miliardových zisků by se mohlo říci, že schopný. To nemohu posoudit, jen jsem zaznamenal některé reference o podivných technologiích v jeho firmách. Ale to nechme stranou. Jako politik ukázal naprostou neschopnost. Hnutí ANO 2011 vyhrálo volby, když profitovalo na úpadku a neschopnostech dosavadních parlamentních stran. Podle výsledku voleb by rozhodně neměl být problém sestavit vládu. Pan Babiš si ale počínal jak slon v porcelánu a myslím si, že i když přes uplynulo téměř půl roku, nijak se nepolepšil. Stanoviska a konání přímo jeho nebo některých ministrů, zejména kašpárka na místě ministra zahraničí jsou v rozporu se zdravým selským rozumem. Takovou vládu snad nikdo normální podporovat nemůže.

Rozhodovacím problémem – podporu ANO nebo NE – není ani tak špatná kvalita a neschopnosti vládního kabinetu, ale strach z předčasných voleb, ve kterých by mohly některé strany včetně KSČM dostat ještě větší nářez, než v těch volbách podzimních. Tak jak to vyřešit? Budeme se chovat jako normálně myslící lidé? Nebo se budeme bát? Obávám se, že strach může přinést už jen ještě větší potíže a problémy.

 

V Mimoni 19. 4. 2018, Miroslav Starý

http://severoceskapravda.cz/index.php/kam-jsme-se/1697-ks%C4%8Dm-kolaps-nebo-u%C5%BE-agonie-4