"Jičínský - ČSSD nemá sílu klást Babišovi ultimáta I

Sociální demokracie si musí na sjezdu 18. února ujasnit, jestli bude trvat na tom, aby vládu nevedl trestně stíhaný premiér. Právu to řekl profesor ústavního práva a někdejší poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský....

Co bude znamenat zvolení Zemana pro ČSSD?

Jeho zvolení může posílit jisté trendy v soc. dem., aby se situace uklidnila, vyjasnila a upevnila. Většina členů i stoupenců ČSSD se nikdy se nesmířila se zradou, které se část vedení soc. dem. v roce 2003 dopustila na Miloši Zemanovi tím, že zařídila jeho nezvolení prezidentem. To vytvořilo ve straně štěpení, které nebylo nikdy překonáno. Je třeba ovšem říct, že se Miloš Zeman sám občas stará o to, aby to překonáno nebylo.

Zemanovo zvolení posiluje i postavení ČSSD ve společnosti a doufám, že si to uvědomí i straničtí funkcionáři při volbě nového předsedy a nového vedení. To pak může i posílit soc. dem. při jednání o nové vládě. Babiš jako premiér si musí uvědomit, že řízení vlády není řízení firmy, a že se musí snažit o vytvoření koalice, která by fungovala na spolehlivých základech a kde musí vzniknout partnerské vztahy, ne vztahy nějaké pouhé subordinace...."

Jan Rovensý, Právo

Novinky.cz