Ještě jednou o stylu „Putin“

 

13. března 2018 Аleksandr Prochanov

 

Podmořský dron v propasti oceánu – není to ruská trojka, o které nám vyprávěl Gogol?

 

Nedávno jsme mluvili o stylu "Putin". Nenašel své vyjádření v v kovu, nebo vytesané v kameni. Neobjevil se pro něj emblém, odpovídající Muchinově kolchoznici s dělníkem.  Tento styl spočívá v prosazování velkých projektů, spojených se zrozením ruského státu, který sám je obřím projektem. Tento styl ztělesňuje výstavbu státu na základě tajemné metafyziky ruské historie. Tento styl se projevuje v představeních, v hudbě, ve hře laserového paprsku v oblacích, v magických přehlídkových kolonách  na Rudém náměstí. Byl přítomen na olympijských hrách v Soči, kterým předcházely grandiózní předehry. První z nich pojednávala o hradu Kiteži, povstávajícím z jezera Světlojar. A pak následoval Krym, s radostným přijetím ruským národem na celém světě, zázračně souhlasným. Po Krymu následovalo posílení Černomořské flotily, kontrola nad Černým mořem. Jedná se o styl vojenských přehlídek ruských vojsk, která zakončila první a nemilosrdnou fázi boje s terorismem. Je to vzkříšení „Bezsměrtnovo polka“, podobné velikonočním náboženským procesím, ve kterých vzkříšení a nesmrtelnost čeká na ty, kteří padli za svobodu vlasti, a těm, kteří jsou dnes povoláni zachovávat paměť na velikost naší historie. Jako by šli, aniž by se dotýkali země, do království nebeského. Možná, že jednoho dne se styl „Putin“, který není vyřezán v kovu a vytesán v kameni, vyjádří pomocí světelných rychlostí.

 

Styl Putin se nám otevírá v perspektivách, předložených nedávno ruským prezidentem Federálnímu shromáždění. Tento předvolební projev byl představením,  ve kterém byl hlavním režisérem a hlavním hercem ruský stát. Dvě třetiny Putinova vystoupení byly naplněny statistikou, informacemi o věku odchodu do důchodu, o zdravotnických střediscích, táborech pro mládež „Sirius“, stejně jako o domácích rajčatech na ruských pultech. A publikum v Manéži se nudilo. Nudily se dámy v předních řadách, ověšené diamanty. Nudili se přátelé prezidenta. Nudili se zahraniční korespondenti, které přivál vítr z celého světa do Manéže. Předpokládali, že Putin před Federálním shromážděním načrtne svůj volební program.

 

Již se v zahraničním tisku objevily nepřátelské komentáře, zlomyslný výsměch, dvojznačné úšklebky, představující předchozí Putinskou etapu jako souhrn lehkovážných, často nesplněných slibů, neschopných zemi změnit, získat pro ni novou civilizovanou tvář, neschopných změnit poskvrněnou tvář Ruska ve vnějším světě. O tom, jak se pozice Ruska ve vnějším světě stále více zhoršuje. Jak je jako sud svíráno zvenčí novými a novými železnými obručemi. O seznamu Magnitského, seznamu nešťastného ruského chlapce z Pskovské vesnice Palkino, o sankcích za Donbas a Krym. Démonizace ruské elity, která přeměnila Rusko na pirátský stát. O dopingových skandálech s ponížením Ruska, našich sportovcích, jdoucích na olympijském stadionu pod bílou vlajkou, připomínající hotelové prostěradlo. O obchodu s drogami, procházejícími přes ruská  velvyslanectví v Latinské Americe. O ruských hackerech pasoucích se na zelených trávnících Bílého domu. O celém směšném a odporném cirkusu volební kampaně, kde kandidáti dokonce přicházejí na debatu a pro nedostatek slov, se navzájem polévají vodou.

 

Navzdory těmto připravovaným (a probíhajícím) vodopádům vulgarity, hlouposti a hrubosti jsme uslyšeli třetí, poslední část poselství ruského prezidenta. A měli jsme pocit, že padá průsvitný závěs za prvními třemi akty, a zvedá se těžký sametový, jako opona Velkého divadla. A hra začíná. Na jevišti se začínají míhat hyperzvukové projektily obalené plazmou, unikající všem směšným antiraketám, ničící centra nepřátelských států. V prostoru manévruje jako had, „SARMAT“, obcházející americké radary, nulující tisíc Američany připravených antiraket, určených k lovu ruských „Topolů“. A konečně okřídlené torpédo, jehož pohyb pění oceán a americké  letadlové lodě obrací břichem vzhůru, jako vařené žraloky.

 

Jedná se o styl "Putin" - styl, který generuje asymetrickou odpověď na všechna napadnutí Ruska, na údery ve všech kolech. Styl, bořící naděje světových i domácích rusofobů, v raný kolaps ruského státu. Je odpovědí na organizování výzbroje nepřítele, který se snaží zničit velké a tajemné společenství, jejíž název je ruský stát.

 

Tato odpověď má styl "Putin". Hypersonická raketa v plazmovém oblaku, schopná zničit  několik cílů. V kosmu manévrující, jako holubice na modré obloze, raketa "Sarmat". A okřídlené torpédo, ženoucí se mořskou propastí - není to ruská trojka, o které vyprávěl Gogol? Ve skutečnosti se mohly zrodit jen ve smělých lidech. Rusové jsou odvážní – neuhnou před bojem. Pěstní boj v petrohradských průjezdech. Bitva zvonů ve zvonici Ivana Velikého. Bitva u Stalingradu. Stálá věčná bitva, ve které "jen sníme o míru".

Američané jsou hrdí na to, že geniální Reagan přišel se strategickou obrannou iniciativou (SOI) a vtáhl Rusko do neudržitelného vojenského závodu. SOI byla bluf. Ale bluffem nebyla a není sovětská a ruská síla, která v určitém stadiu ruského rozvoje pátrá, co se připravuje po světě, v Londýně, Chicagu, nebo Oválné pracovně Bílého domu ve Washingtonu, kde „přítel“ Ruska Trump hněvem hryže do křišťálových sklenic.

 

Občas se objeví nová, doposud nezpozorovaná planeta, která ještě není v hvězdných mapách. Ale těžká ruská raketa se již konstruuje. Bude schopná dopravit na tuto planetu tisíce tun užitečného nákladu. Možná, že tato raketa bude nazvána "Putin", jako další z jeho velkolepých projektů.

Obr. Gennadij Zhivotov

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf

http://zavtra.ru/blogs/eshyo_raz_o_stile_putin