Je Rusko připraveno na stažení Arménie z EAES a OSKB?

 

1.6. 2018 ,  Ljubov Stěpušova

Nová vláda premiéra Nikoly Pašinina začala pracovat v Arménii. Jací lidé se v ní sešli a jaký kurs povedou vůči Rusku? Perspektiva není příjemná: Jerevan brzy opustí proruské bloky, konflikt v Náhorním Karabachu se znovu rozžehne. Proč o tom lidé v Rusku nemluví?

Pašinin představuje prozápadní stranu "ELK", která ve volbách v dubnu získala sedm procent hlasů. Frakce strany v parlamentu několik dní před "laskavou revolucí" (jednoduše státním převratem) hlasovala proti ratifikaci smlouvy s Ruskem v oblasti „vojensko-technické spolupráce a kontroly vojenských výrobků". „Podobnými smlouvami a obecně v rozmezí 20-25 let Rusko po kousku ukrajovala naši suverenitu. A my to pozorujeme ze strany," řekl Pašinin, když mluvil v parlamentu.

 

Ve vládě Pašinina působí rusofobové.

Pašinin představil takové lidi, jako svého kolegu Babkena Ter-Grigorjana, bývalého koordinátor Sorosovy nadace a aktivního účastníka protiruských demonstrací. Nyní zastává funkci náměstka ministra pro otázky diaspory Arménie v Rusku. V poslední době v rozhovoru pro Die Zeit Ter-Grigorjan řekl: „Nechceme být nadále kolonií Arméni byli vydíráni, aby jejich zemi donutili vstoupit do Euroasijského ekonomického společenství (EAES).“

Druhou ikonickou postavou je Araik Arutjuňjan. Pracoval v OBSE a Transparency International, ve vládě se stal ministrem školství. První věc, kterou nově vytvořený ministr učinil, bylo vyloučení z učebních osnov předmětů o historii církve a vojensko-vlastenecké výchově. Všimněte si, že první předmět byl opakovaně kritizován z Washingtonu. Vojensko-vlastenecké vzdělání arménských dětí probíhalo v kontextu úcty k Rusku a Velké vlastenecké válce Sovětského svazu.

Třetí klíčovou osobou ve vládě je arménský ministr obrany David Tonojan, který v letech 2004-2007 působil jako zástupce arménských ozbrojených sil v NATO. V předvečer "laskavé revoluce" některé kanály spojené se speciálními službami tvrdily, že Tonojan byl v průběhu práce v NATO zverbován přijat americkými zpravodajskými službami, po němž se jeho kariéra prudce zlepšila. A co udělá takový člověk v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB) ? A jaká bude účinnost práce tohoto ruského "analogu NATO", jak o bloku často mluví západní média?

Do funkce šéfa Státní kontrolní služby Pašinin jmenoval Davida Sanasarjana, jednoho z aktivistů hnutí "Odmítni Seržu". Žádal, aby byly z Arménie vypovězeny ruské vojenské základny v Gjumri a poskakoval u ruského velvyslanectví v Jerevanu s hesly „Putin - terorista“ a „Ať zhyne Rusko“ a „ruská okupace pryč z Arménie“.

 

Symbolická návštěva v Gruzii

Co vidíme dále? Obvykle první oficiální návštěva politika ukazuje jeho priority zahraniční politiky. Kam zavítal Pašinin? Do Gruzie. Přitom čtyři dny po předchozí návštěvě prezidenta Armena Sarkisjana, mimochodem britského občana a poddaného Jejího Veličenstva královny. To znamená, že bez konzultace s ní nic nedělá. Volba není náhodná, jelikož se jedná o Gruzii, která je mezi státy v postsovětském prostoru považována za jediného důvěryhodného vůdce v integraci s Evropskou unií a NATO. Pašinin je zde vnímán jako vůdce arménských proevrounijních sil, které postupně povedou zemi ke sblížení se Západem.

Připomeňme, Michaila Saakašviliho, který po „revoluci růží“ vykonal jako první návštěvu do Moskvy, kde, při osobním setkání s Putinem, slíbil dodržet posvátné tradice rusko-gruzínského přátelství. Pašinin také přísahá, že nepůjde o žádnou "geopolitickou změnu" a Moskva by neměla mít obavy, že změna moci v Arménii negativně ovlivní vztahy mezi Arménií a Ruskem. Ale je těžké tomu uvěřit.

 

Důsledky odchodu Arménie z Ruska

Jak řekl médiu Pravda.Ru politický analytik Oleg Kuzněcov, dnes je Arménie místem střetu geostrategických zájmů mezi Ruskem a Spojenými státy. „Pokud Pašinin, po vzoru Saakašviliho, nahradí ruskou vojenskou přítomnost v Arménii, bude to pro Washington účinná náhrada za ztrátu  geopolitického vlivu na Blízkém východě.

Podle Olega Kuzněcova, bude mít odstranění ruského vlivu z Arménie dva vážné důsledky pro Rusko. Za prvé, výrazně oslabí vliv arménské lobby v politických procesech v Rusku, „což by mohlo dokonce vyvolat odchod z vlády dvou hlavních arménských lobbyistů - mluvčí Rady federace Valentiny Matvijenko a současného ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova“. Za druhé, „post-sovětský Ázerbájdžán na jižním Kavkazu zůstává jedinou zemí, s níž Rusko bude mít i nadále dobré sousedské vztahy, a Kreml nebude mít jinou možnost, s kým spolupracovat v oblasti jižního Kavkazu.“

Podle Olega Kuzněcova, „role arménsko-ázerbájdžánského konfliktu, jako faktoru regionální geopolitiky, se pro celou islámskou Asii jen zvýší.“

V důsledku odpadnutí Arménie od Ruska je velmi vysoká pravděpodobnost, že „Moskva nebude bránit vojenské operaci Ázerbájdžánu za osvobození okupovaného území „Karabach“, po které bude vytvářen regionální bezpečnostní trojúhelník Moskva - Ankara – Baku, aby oblasti jižního Kavkazu získaly stabilitu a bezpečnost, "shrnul Oleg Kuzněcov v rozhovoru pro Pravda.Ru.

 

https://www.pravda.ru/world/formerussr/armeniya/01-06-2018/1385362-pashinjan-0/

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf