Jak porozumět neporozumitelnému redaktorovi ČT Moravcovi

 

Jak známo, měl předvolební duel prezidentských kandidátů Zemana a Drahoše na ČT moderovat  Václav Moravec. Ten to však odmítl, takže jej v této prestižní roli, sledované více než dvěma miliony diváků, zastoupila jeho kolegyně Světlana Witowská. Včera, to je v pátek dopoledne, se redaktora Moravce na důvod jeho odmítnutí řídit historicky nepominutelný souboj dvou adeptů českého prezidenství zeptala redaktorka Seznamu.cz Renata Kalenská.

 

A teď zbystřete vidy i slechy. Protože odpověď redaktora Václava Moravce byla převelice zajímavá. Zněla totiž takto:

„Nechtěl jsem přilévat olej do ohně. Neumožnil jsem prezidentu Zemanovi, aby byla Česká televize součástí jeho kampaně“.

 

Ten olej můžeme dát stranou, protože jeho vypovídající hodnota je nulová. Ale pozor,  druhá věta už stojí za pozornost. Václav Moravec říká, že neumožnil prezidentu Zemanovi, aby byla Česká televize součástí jeho kampaně.

Na první pohled jde o naprostý nesmysl. Proč by se totiž měla stát Česká televize součástí Zemanovy kampaně, když celé republice i oněm dvěma prezidentským kandidátům, a především pak Miloši Zemanovi, bylo jasné, že už sama půda České televize bude pro něj územím  nepřátelským? Prostorem, na kterém bude, byť s několika svými příznivci za zády, hrát proti přesile, protože i židle, mikrofony, světla se zde proti němu srotí - a hlavně – souboj bude rozhodovat redaktor Moravec , který v sobě nepochybně vzbouří všechnu svou profesionální krev, aby někdejšího důchodce poslal zpět do jeho milovaného útulku na Vysočině?

 

Tohle všechno dohromady se tedy, jak říká redaktor Moravec, mělo stát součástí Zemanovy kampaně??? Kampaně ofenzivní, vítězné???

Jistě. Ale jen za jediného předpokladu. A totiž toho, že redaktor Moravec si  byl zcela jist tím – a to už od samého počátku, kdy se o duelech začalo mluvit - že i kdyby proti Zemanovi ze sálu České televize vyvstali najednou všichni zlí duchové, kteří se zde proti němu houfují už od jeho první prezidentské volby před pěti lety, a i kdyby se jemu samému podařilo v čas aktuálního duelu v sobě zmobilizovat všechny divy své novinářské prohnanosti, vyjde z tohoto souboje Miloš Zeman jako jasný a nepopiratelný vítěz.

 

A U TOHO, PROSÍM, ON, REDAKTOR VÁCLAV MORAVEC, NEPOTŘEBUJE BÝT!

„A mám-li prohrát, nechť dokáži stát u cesty a pozdravit vítěze, až půjde kolem“, říká se v jedné finské modlitbě, která psychické ustrojenosti redaktora Moravce asi mnoho neříká.

 

On chce a umít být jen u výher. U proher nechť je někdo jiný. Na ty on není vůbec zvědavý.

 

Hle, jádro člověka, kterému zpravodajství České televize svěřilo úkol být nestranným a spravedlivým rozhodcem a průvodcem politických rozhovorů.

Lubomír Man