Jak Sargasjan prodal Arménii a co z toho pošlo

Redakce rubriky Mir

Serž Sargasjan udělal bez hluku to, co svidomí udělali prostřednictvím ozbrojeného majdanu. Za svého prezidentství prodal zemi Západu, když opustil národní identitu a sociální politiku. Mítinky v Jerevanu začaly kvůli upevnění prozápadního směřování, ale nakonec se ukázaly být „proruskými“. Co se může změnit a proč Rusko zaujalo postoj pozorovatele?

Masová shromáždění proti zvolení šéfa vládnoucí Republikánské strany ministerským předsedou jej 23. dubna donutila podat demisi. Po ústavní reformě v roce 2015 přešla Arménie z prezidentské republiky na parlamentní. Prý ve funkci prezidenta zařídil Sargasjan tuto reformu pro sebe, aby zůstal déle u vlády.

Protesty začaly 14. dubna. Přestože slíbil neucházet se o křeslo ministerského předsedy, do funkce šel. Ke schválení došlo na zasedání koaliční vlády dvou stran. Protesty vedlo opoziční seskupení Elk, které nabádá rozšířit vztahy se Západem a je proti členství Arménie v Euroasijské ekonomické unii (EAES). Zprvu byl vůdcem protestů šéf frakce Elk v parlamentu Pašiňjan. Protože bylo nebezpečí ztráty kontroly nad shromážděními, jednali spolu Sargasjan s Pašiňjanem. Sargasjan upozornil Pašiňjana, že politická síla, která v parlamentních volbách dostala 7 až 8 % hlasů, nemá právo mluvit za všechno obyvatelstvo. Přesto den nato rezignoval.

Jak vidí situaci, sdělil Pravdě prezident Jerevanského geopolitického klubu Arman Bašjan.

Co se v Arménii děje?

Protesty narůstaly v důsledku zapojení studentů a žáků dne 22. dubna. Na náměstí bylo 40 až 50 tisíc lidí a město bylo paralyzováno. Shromáždili se obyvatelé různých vrstev, včetně těch, kteří se o politiku nezajímají.

Pašiňjan to nazval sametovou revolucí. Jaké jsou příčiny a co lidé chtějí?

Tvrdí, že naše vláda je proruská a opozice prozápadní, ale to není správně. Současná vláda je nejvíce prozápadní za celou historii, loni podepsala Istanbulskou úmluvu (v podstatě po zavedení GREVIO nenávratné kradení dětí z rodin, funguje v Norsku, Finsku a jinde). Úmluva znamená odvrácení se od národní kultury, zavedení justice pro mladistvé a zavedení přehlídek homosexuálů. Tento dokument nepodepsaly Maďarsko a Bulharsko, přestože tyto země, oproti Arménii, v EU jsou. Aplikace takových zákonů může vést občanské válce.

Vláda s EU rovněž podepsala smlouvu o všestranném a celkovém partnerství a parlament ji ratifikoval. Zde se jedná o uzavření jaderné elektrárny, přejmenování koňaku a brandy, a přitom je to to jediné, co nám zůstalo z našich „vizitek“ po pádu Sovětského svazu a deindustrializování. Totéž potichu udělal Porošenko po majdanu.

A není to všechno. Na radu EU jsme přešli k parlamentarismu. Prezident je u nás nyní – občan Velké Británie, má byznys a majetek. Jako první mu ke zvolení přála anglická královna. Ta bude nyní schvalovat každé jmenování ministra. Naši oligarchové, naši zloději, neuložili své penízky do moskevských bank, ale do západních. Z ruského vlivu nám zůstala jen vojenská základna (Gjumri) a těsné vazby Arménů na Rusko, jde o rodinná pouta a ty nejde tak snadno zpřetrhat.

Jak budou události pokračovat?

Bez ohledu na to, jak bude situace pokračovat, půjde destruktivní prozápadní směr jako doposud. Opozice použila jako zbraň silnou sociální nespokojenost. Naše vláda odmítla poskytnout materiální pomoc rodinám s mnoha dětmi, ale přijala zákon, podle kterého dostávají peníze ti, kteří si berou děti z rodin. To vede k tomu, že je zde proruský tábor, tradicionalisté a organizace odporu, zejména odporu rodičů.

Shromáždění měla tlačit na současnou vládu, aby ji nenapadlo opustit prozápadní kurs, ale všechno se změnilo na odpor proti němu. Sami organizátoři tolik lidí nečekali. Přitáhli studenty, grantové organizace a nyní všichni na shromáždění chodí. Situace je mimo kontrolu, každý dělá, co se mu zachce. Jenomže nezaznívají protiruská hesla, ale je voláno po odchodu Sargasjana.

Probíhá globální válka – Západ proti Rusku. Co je nyní v pořádku? K Rusku: Rusko nepotřebuje spojence? Chcete-li být spojencem, buďte, chcete-li být nepřítelem, řekněte jako Porošenko, že jsme nepřátelé. Pomyslete na následky takového směřování – postavili jste proti sobě celý proruský tábor, a to je 60 % obyvatel.

Dosud vidím dva scénáře – oba špatné. 1. Sargasjan zavede mimořádný stav (rozhovor proběhl před jeho demisí) a bude ještě usilovněji pokračovat v prozápadním směru. 2. Nastoupí opozice a bude směřovat stejně. Již všechno, co se mohlo předat, se předalo, co se mohlo prodat, se prodalo. Já budu nyní na konferenci Eurasijské unie. Ta bude mít v programu rozpracování své politické stránky. Jenomže my jsme všechny politické pravomoci předali Bruselu.

Připomeňme, že první místopředseda výboru pro SNS v Dumě Zatulin řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Hovoří Moskva, že Rusko je v Arménii „pozorovatelem, který má zájem, aby tam nedošlo k destabilizaci. Tento pozorovatel musí politickými prostředky podporovat zákonnou vládu, a to činí. Ale vysazovat do Arménie nějaké své zákonodárce – to je naprosto nepřijatelné pro Arménii i pro Rusko. Plány takového druhu Rusko nemá a mít nemůže. Obírat se těmito tématy znamená nahrávat těm blogerům a opozičníkům v Arménii, kteří jdou za Pašiňjanem a v Rusku vidí jenom zlou sílu, která bude vždy překážet jejich touze po demokracii a svobodě. Považuje to za kontraproduktivní.“
23. dubna 2018
Převzato z Pravda.ru
outsidermedia.cz