Inaugurace

 

9.3. 2018 , Ivo Fencl

 

Po sledování schůze, během které nový prezident složil slib, mě překvapilo, nakolik je třeba panu Pospíšilovi jasné, jak měl Zemanův projev „správně“ znít. I jiným to bylo jasné. Taky další by slova posunuli ve směru běžného svého PTYDEPE. A snad jen paní Němcová by Zemana zřejmě ještě raději rozebrala na kostičky lega.

Co vlastně tento první muž vyslovil? Poslouchal jsem pozorně. A nepochybně řekl jen to, co považoval za nutné; takže právem připomněl i pana Bakalu. Ne, nebylo možné si během projevu nevybavit i známý vtip. Teď ten fór jen malinko parafrázuji:

 

„Když si půjčíš milion od státu a nemůžeš ho vrátit, máš problém.

Když ukradneš sto miliard, má problém stát.

Ty ho máš daleko, ale daleko menší. Howgh.“

Proč? Protože občan si milión představí. Ale tisíc miliard si neumí představit nikdo, to už je astronomie a jako by Bakala neprovedl nic.

 

Nepsané zásady toho, co se má říkat v projevech při inauguracích, neznám. Ale není to ani třeba. Nejsou psané a jen cvičí prostná v dutých hlavách.

I když já tu tím naprosto nemyslím třeba hlavu pana Chaloupka (taky si to sypal ze sálu), protože já mám víc než pocit, že mnoho z patetiků, kteří během projevu Miloše Zemana odcházeli (což podle mě trapně a uboze), kteří pozérsky prchali tou uličkou strženi pí Němcovou, se nepochybně chtělo mimo jiné zviditelnit. Ale já sám s „Milošem“ zastávám zásadu, že je dovoleno vše, co není zakázáno, a... Měl snad k vám mluvit robot?

Ostatně se domnívám, že Kartágo by mělo být zničeno a že tahle paní Němcová to nemůže mít v hlavě zcela v pořádku! Nechová se snad jako zhrzený snob?

Rovněž někteří další účastníci schůze (ale i její pozdější komentátoři) byli „na odstřel“; a nic to nemění na tom, že třeba zrovna pan Pospíšil by byl dobrým primátorem Prahy (o což právě usiluje). – Nu, a ještě si zemanovsky dloubnu!

Bylo by zábavné si představit, co by nám asi dnes odpoledne vyprávěl místo Zemana pan Drahoš.

 

Lidé, vzpamatujte se!

 

Ondřej Neff zase píše, že prý „není slýcháno, aby se politik, nota bene hlava státu, takto opřel do soukromé osoby (Bakaly) a do konkrétních sdělovacích prostředků. A veřejnoprávní televize“.

Není to známo. A co? Dosud o tom Neff neslyšel, ale stalo se - a je tomu dobře. Jen horko těžko ještě někdy budeme mít tak dobrého prezidenta jako teď. Jistě. I lišáckého. Jistě. Nezapomínajícího na křivdy. A co?

Mně to imponuje. Ale nejen mně. Mnoha lidem. A Bakala vlastní Hospodářské noviny i Respekt. Je něco špatného na tom, že Zeman vyslovil podezření, že tamní novináři jsou či byli pod Bakalovým vlivem? Ne. A rovněž přímá demokracie a bezprostřední volení starostů mi připadá jako velice rozumná cesta. A nikoli, Švýcarskem se nestaneme, ale je to meta. Určitá meta, i směřujme k ní a dosáhneme méně, ale pořád dost.

 

A Kateřina Zemanová?

Prezidentova ratolest možná měla v první řadě až moc žluté šaty (=nebezpečí), ale odhadnu, co řekla, když pak vyšli s tátou a mámou z dosahu kamer:

 

„Tati, řekl´s to perfektně. Na tebe nikdo nemá.“

 http://www.literarky.cz/komentare/ostatni/25868-inaugurace