Doba polorozpadu. Jak a proč se rozpadne Evropská unie. Názor

 

01.06.2018  Maxim Rubčenko

Odmítnutí italského prezidenta schválit vášnivého euroskeptika na post ministra hospodářství vyvolal politickou a ekonomickou krizi nejen na Apeninách, ale i v celé Evropě.

O tom, jak Itálie nečekaně vystoupila coby katalyzátor rozpadu EU, v materiálu Maxima Rubčenka pro agenturu Sputnik.

Lídři italských stran Hnutí pěti hvězd a Liga severu, kteří ve volbách 4. března dostali největší počet hlasů, se teprve ke konci května dohodli na zásadách ekonomické politiky koaliční vlády a kandidatury premiéra.

Nejdůležitější bod v programu je požadavek vůči EU zlikvidovat 250 miliard národního dluhu a zbavit zemi řady omezení, co se rozpočtových výdajů týče. V opačném případě je Itálie připravena opustit eurozónu a vrátit se k liře.

Bylo dohodnuto, že hlavou koaliční vlády bude jmenován Giuseppe Conti a ministrem ekonomiky Paulo Savona, který je autorem revolučního ekonomického programu.

 

Avšak v neděli ho italský prezident Sergio Mattarella odmítl schválit na tento post a oznámil, že ministrem ekonomiky může být pouze vynikající člověk, který nebude provokovat Itálii, aby vystoupila z eurozóny.

Konflikt mezi italským prezidentem a hlavními politickými stranami měl za následek paniku na evropských fondových trzích.

Giuseppe Conti byl rozčílen Mattarellovým odmítnutím schválit ministra ekonomiky, a proto se zřekl postu premiéra. Prezident jmenoval hlavou kabinetu ministrů bývalého ekonoma Mezinárodního měnového fondu Carla Cotarelliho. Avšak parlament, který je kontrolovaný Ligou a Hnutím pěti hvězd, ho v žádném případě neschválí. Takže zákonodárné shromáždění bude rozpuštěno a v Itálii se budou konat předčasné volby.

Nikdo nepochybuje o tom, že zase vyhrají euroskeptici. Experti zdůrazňují, že tyhle volby budou v podstatě referendem ohledně vystoupení z eurozóny.

V materiálu se uvádí, že za podmínek pokračujícího zvýšení výnosnosti italských dluhopisů, vláda této země nebude mít žádné jiné varianty, než default a zřeknutí se eura. Poté bude účast Itálie v Evropské unii ryze nominální.

 

Kvůli takovým perspektivám investoři již začínají prodávat evropská aktiva a vyvádět peníze do USA. Výnosnost amerických státních dluhopisů je na desetiletých maximech. Fakticky se USA teď stávají peněžním vysavačem, který vysává likviditu z evropských trhů.

Hlavním výsledkem tohoto procesu bude devalvace eura a růst ziskovosti dluhopisů všech zemí EU. To nevyhnutelně přivede k pádu Španělska, kde se rozhořívá vlastní politická a ekonomická krize. Pokud Mariano Rajoj odstoupí, bude vytvořena vláda Španělské socialistické dělnické strany, která je názorově blízká italským euroskeptikům.

Autor materiálu se domnívá, že až Evropská unie po Velké Británii ztratí Itálii a Španělsko, stane se z ní triumvirát Německa, Francie a Belgie, který bude obklíčený davem slabých zemí, které potřebují stálou podporu. Ostatně o unii lze mluvit jen s velkou nadsázkou, poněvadž jednota názorů tam nevoní.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce  © AFP 2018 / Emmanuel Dunand

https://cz.sputniknews.com/nazory/201806017455296-Doba-EU-rozpad/