Daily Mail: Duda srovnal členství v EU s „okupací" Polska!

 

Ve svém projevu na oslavě 100. výročí obnovení suverenity Polska, prezident země Andrzej Duda srovnal členství Varšavy v EU s „okupačními“ silami Ruska, Rakouska a Pruska.

Andrzej Duda, polský prezident

 

16.březen 2018 - 10:15

Polský vůdce zdůraznil, že stejně jako v té době, jsou dnes rozhodnutí o zemi přijímána někde ve „vzdálených hlavních městech" a Poláci „pracují v zájmu druhých", napsal The Daily Mail.

Navzdory tomu, že Polsko, které vstoupilo do EU v roce 2004, dostává z Bruselu působivé investice, během oslav 100. výročí obnovení suverenity země Duda zdůraznil, že stejně jako v období od roku 1795 do roku 1918, dnes někde „ve vzdálených hlavních městech rozhodují" za Poláky, a jsou jim odňaty peníze, které si vydělávají vlastní prací. „Ve skutečnosti pracujeme v zájmu druhých," řekl prezident.

Čím více EU hovoří o sankcích, tím více roste nálada na polexit!

Pro ty, kteří se domnívají, že EU je důležitější, než Polsko, vůdce připomněl, jak se během 123 let snažili zemi rozdělit a jeho obyvatelé si mysleli, že „možná, že je to lepší“, „tak bude mír“. Ale mezitím si Poláci uvědomili, že pokud války budou pokračovat, nemohou se za sebe rozhodovat. „Dnes máme suverénní a nezávislé Polsko, v němž se život, a tom jsem přesvědčen, zlepší," uvedl prezident.

Daily Mail připomíná, že prezident Duda je blízký vládnoucí straně „Právo a spravedlnost", která se dostala k moci v roce 2015. Od té doby se vztahy mezi Varšavou a Bruselem zhoršily, zejména kvůli kontroverzní reformě soudního systému v Polsku, kvůli níž se soudy dostaly pod kontrolu vlády. Kritici se domnívají, že tato reforma je hrozbou principu dělby moci, takže i EU zahájila disciplinární řízení, ve kterém Varšava riskuje ztratí právo hlasu v bloku.

(kou, prvnizpravy.cz, dailymail.co.uk, foto: arch.)