Co ještě nevíme?

 

Velmi mne zaujala drobná zmínka v diskusi o referendu ČSSD o vstupu strany do koaliční vlády Andreje Babiše. Jde o otázku, zda »bude Lidový dům řízen z Aspen Institutu«, mezinárodní neziskové organizace založené v roce 1950, tj. v době vrcholící studené války, se sídlem ve Washingtonu.

Jejím cílem je »podpora hodnotově orientovaného vedení lidí a otevřeného dialogu o současných globálních problémech«. Vystupuje často jako doplněk proslulého Davoského ekonomického fóra. Více o jeho skutečném zaměření vypoví, že mezi členy správní rady institutu nalezneme »mírotvorce« Madeleine Albrightovou, Condoleezzu Riceovou, Javiera Solanu. Výmluvné je i to, že činnost institutu financuje například Carnegie Corporation, Rockefellerova a Fordova nadace.

Jak tento zjevně pravicový, militantní think-tank souvisí s nejstarší českou dělnickou stranou? Velmi úzce. Institut má od roku 2012 svou pobočku i v Praze. Za svůj cíl prohlašuje »přispět k analýze a řešení naléhavých otázek současného hospodářského, politického a myšlenkového vývoje... v euroatlantickém prostředí«. Dodejme, že v čele Aspen Institutu Praha jsou prozápadně militantní posthavlovská esa typu Michaela Žantovského (předseda správní rady) či Jiřího Schneidera (výkonný ředitel). Za vznik české pobočky mimořádně lobboval Karel Schwarzenberg, zatímco stejně neblaze proslulý Zdeněk Bakala se podílel na financování jejího ustavení. Dalšími členy jsou například Jiří Pehe, publicista Filip Rožánek, ekonomové Petr Zahradník, Radek Špicar, Pavel Kysilka, generál Petr Pavel, státní zástupkyně Lenka Bradáčová, ministr v demisi Vojtěch Adam a několik dalších bývalých i současných politiků.

Do tohoto »elitního«, jasně profilovaného klubu, byl podle dostupných informací přizván jako aktivní člen současný předseda ČSSD Jan Hamáček. Krátce po odchodu ze studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy údajně pro hluboké neznalosti mezinárodního práva.

V tomto kontextu se zdá úvodní otázka plně odůvodněná. Mnoho přesvědčivých příkladů svědčí o tom, jak nebezpečná je možná vydíratelnost nebo různě motivovaná a orientovaná závislost, zejména u vrcholného politika. Co se ještě dozvíme?

Ladislav Šafránek, Haló noviny,  29.5.2018, str. 6