Čínská rozvědka k situaci v Sýrii

Jevgenij Satanovskij • 3. května 2018   

 

Podívejme se na zajímavý pohled, který nám poskytl přední ruský expert na otázky Východu, ředitel nestátního Ústavu východních studií Jevgenij „Armagedonovič“ Satanovskij…

Začněme od vojenských otázek, spojených s Východní Ghútou, kde je v plném proudu operace jejího vyčištění od teroristických seskupení, fakticky její osvobození. Materiál připravil náš dobrý přítel Maxim Kazanin podle materiálů čínských analytických vojenských zdrojů – a to je vždycky zajímavé.

Došlo k tomu, že region Východní Ghúty je nacpán teroristickými skupinami – protureckými, prosaúdskými. Je ale třeba říci, že ruští vojenští specialisté tam provádějí úplně stejné operace, jaké před časem prováděli ve východním Aleppu. Takže i bič i cukr, i laskavě i tvrdě, vedou jednání o propuštění těchto islamistů, včetně jejich rodin – chtějí-li zůstat naživu. Je velký rozdíl mezi tím, jak pracují naši a jak Američané. My operujeme rozumně a minimalizujeme vojenské i nevojenské ztráty – a nejen svoje, a nabízíme jim: „Dobrá, nemáte rádi Asada, to je vaše věc, ale chcete vy i vaše rodiny zůstat naživu?“ Operací k osvobození Východní Ghúty bylo mnoho a Číňané poukazují na to, že většina z nich ztroskotala, což naprosto neodpovídá operacím, které vedou ruští vojenští poradci. Závěr je jednoznačný – široká agenturní síť v řadách syrské vládní armády. Ve Východní Ghútě došlo k vážným ztrátám v řadách syrské armády. Zahynulo tam sedm syrských generálů a kromě nich i několik zkušených ruských vojenských poradců. Toho si ruské nejvyšší vojenské velení nemohlo nepovšimnout.

Skoro šest let je Východní Ghúta základnou pro teroristické útoky v syrském hlavním městě, pro útoky proti syrským, ale i ruským vojenským základnám Hmímim a Tartús. Jde o to, že drony použité při koordinovaném útoku na ruské základny byly vybaveny čínskými procesory a analýzou jejich navigačních údajů si naši specialisté ověřili, že byly vypuštěny z Východní Ghúty.

Plánovalo se, že islamisté budou území Ghúty kontrolovat minimálně do poloviny letošního roku, přičemž počátkem dubna se jim podařilo několikrát zaútočit na ruské vojenské objekty – proto vyčišťovací operace ruských sil. Bylo zjištěno, že v obydlených místech tohoto regionu operuje mnoho západních vojenských poradců z řad aktivních příslušníků ozbrojených sil Británie a USA s nejnovějším vybavením, s moderními spojovacími prostředky. Pokud se snad někdo domnívá, že „fantom Skripalových“ a veškerá hysterie kolem byly proto, že oni nás sami od sebe nemilují, tak to není úplně pravda. Důvodem byl velmi konkrétní neúspěch ve velmi konkrétním regionu zeměkoule po velmi vážných ztrátách amerických i britských. Velení amerických sil speciálních operací naplánovalo noční útok 200 raket Tomahawk přednostně na syrské objekty, kde jsou soustředěny ruské speciální jednotky, ruští poradci nebo velké zásoby munice a dalšího vybavení.

A tady to začíná být zajímavé. Vzpomínáte-li si, jak náčelník ruského genštábu Gerasimov varoval, že jestliže cokoli poletí na místa dislokace ruských občanů, bude sestřeleno nejen to, ale i nosič. (Tedy třeba i letadlová loď – pozn. překl.) A u nás tady někteří hned propadli hysterii na téma – jak to, to budeme bít Angličany, Američany? Ale co bychom mohli dělat, pokud by na nás zaútočili?

Navíc, podle čínských zdrojů, Američané plánovali ve Východní Ghútě výsadek s cílem maximálně zkomplikovat naši vyčišťovací operaci. Plán ale, z řady příčin, neuskutečnili. Pozorovatelé z arabských zemí a čínští analytici očekávali, že Američané podniknou rozhodné kroky k záchraně jim podřízených seskupení. To by ovšem hraničilo s vyhlášením války Moskvě, protože my jsme prohlásili to, co jsme prohlásili. Znovu připomínám, že myšlenka ničení letadel, raket i jejich nosičů je právě o tom.

Před zahájením vyčišťovací operace ve Východní Ghútě ruské letecké síly posílily leteckou skupinu na 100 jednotek. Na základně Hmímim bylo soustředěno 8 stíhacích bombardérů SU-34, které přesnými údery likvidovaly řídící a spojovací místa předpokládaného protivníka. Američané přitom nečekali, že sami piloti SU-34 a SU-27 dokáží podniknout 30 i více letů za den. Za 3 měsíce operace bylo na pozice protivníka shozeno cca 7 tisíc bomb, zahynulo kolem 20 tisíc bojovníků a členů jejich rodin. Na bojovém duchu bojovníků ve Východní Ghútě se velmi podepsaly přesné likvidace amerických a britských vojenských instruktorů. Jen podle výsledků nočního bombardování 17. března bylo zlikvidováno kolem 200 příslušníků speciálních sil armády Spojených států. Znovu opakuji, že jde o informace z čínských zpravodajských zdrojů – nikoli o nějaké naše výmysly. To vůbec nejde srovnat s hysterií kolem Skripalových, s „projevy solidarity“. Slyšeli jste od nich alespoň slovo o tom, o čem teď mluvíme? Jistěže ne. Přece se nepodepíší pod takovými ztrátami, pod vlastní neschopností! Dovedu si představit, co by se stalo Trumpovi, kterého noviny milují jako pes hůl.

Je třeba říci, že syrské vládní síly jsou málo efektivní, ale byly tam soustředěny dostatečné síly našich speciálních operací. A ty už udeřily na pozice bojovníků a chytali jejich polní velitelé na jedničku s hvězdičkou. Právě ruské speciální jednotky zajaly velitele Al Rahmána. Číňané zaznamenávají velmi vysokou efektivitu jednotlivých druhů ruské techniky a výzbroje – jako transportérů „Terminátor“ a „Terminátor-2“, termobarické náboje, atd. Z jejich hlediska i naprosto nejvyšší úroveň koordinace mezi různými ruskými jednotkami. To k otázce, nakolik profesionální je ruská armáda a jak umí bojovat, když musí…

Už v březnu t.r. se Čínané domnívali, že k slábnutí odporu islamistů ve Východní Ghútě došlo především díky přítomnosti velkého množství amerických britských vojenských poradců. Na rozdíl od Aleppa je v Ghútě situace jiná. Od té doby dostali pěkně naloženo a ukázalo se, že se nemohou vyhnout odhalení a zajetí – dokonce i při pokusu o odchod z obklíčení spolu s islamisty. K 1. dubnu odešlo z pěti obydlených míst Východní Ghúty 14 tisíc islamistů a 28 tisíc jejich rodinných příslušníků, a to nemluvím o více než 120 tisících civilistů. Řeč je jen o islamistech a jejich rodinách, mezi nimiž byli zamaskováni Britové a Američané. Zvlášť zoufale se, podle čínských údajů, o únik z obklíčení snažili vojáci 22. pluku britské speciální paradesantní služby. Kvůli úniku přes kordon ruské vojenské policie se dokonce oblékli do ženského oděvu – burky… někteří z nich se tak dostali až do provincie Idlíb. V této souvislosti je třeba říci, že Angličané při provedení tajných operací v Sýrii a Afghánistánu využívají prostředky maskování maximálně. Jednotkami ruských speciálních operací bylo v jednom z okresů Východní Ghúty zablokováno kolem 200 britských vojenských specialistů. K jejich osvobození Londýn zapojil všechny diplomatické kanály spojení s Moskvou. Chápete už, proč tak hysterčí? Případ Skripal, bití hlavou o zeď, výkřiky o tajné příšeře z mořských hlubin…

Podle čínských specialistů se Američané přes své operativce v Sýrii pokoušeli k odvedení pozornosti syrských vojsk a ruských specialistů od Východní Ghúty zorganizovat ofenzívu z regionu Tanf … ovšem vzhledem k dostatku letadel a dalších prostředků dokáží ruští vojáci zasahovat současně v různých regionech Sýrie. Američané po linii tajných služeb provedli více než 350 letů do Jordánska, kam dopravili moderní výzbroj, kterou plánují dopravit do Sýrie k zadržování ofenzívy vládních vojsk a ruských specialistů na jižním a jihovýchodním směru.

Čínští specialisté hodnotí situaci následovně: Spojené státy nestáhnou jednotky a tím méně přistoupí k jejich početnímu snížení mezi islamisty. Na jejich svěřence rozšíří vliv Turci, Saúdové, Emiráty a další země. Američané jsou samozřejmě zainteresováni na rozvratu Sýrie, nicméně nemohou pustit z ruky kontrolu na regionem, který je strategicky důležitý pro Rusko a Čínu. To jen na konto výkřiků, že my tam na vlastní pěst kohosi zachraňujeme a ve skutečnosti… Ale Číňané z nějakého důvodu mají za to, že je to důležité i pro ně. Možná proto, že je tam velmi mnoho ujgurských teroristů, možná proto, že nemají nejmenší pochyby o tom, proti komu potom Američané ty vycvičené Ujgury pošlou, bereme-li v potaz obchodní válku proti Číně, vyhlášenou Trumpem. Válku proti výrobcům oceli a hliníku – a odpovědí je, že 128 položek amerického zboží bude v Číně zatíženo pětadvacetiprocentním clem.

Tak to napsali Číňané, a my to jen předkládáme posluchačům…

Zdroj: Jevgenij Satanovskij

Překlad: st.hroch 180502

Outsidermedia.cz