Čína se kvůli Rusku obula do Západu: Vždyť jste jen malá část světa!

 

 

28.březen 2018      Čína ostře zkritizovala rozhodnutí některých západních zemí vyhostit ruské diplomaty kvůli incidentu s otravou bývalého plukovníka GRU Skripala.

V úvodníku Global Times, který je považován za mluvčího čínské vlády, koordinované akce Západu vůči Rusku označili za „hrubou a nekulturní formu chování“.

Global Times navíc zdůrazňují, že Británie nemá dostatečné důkazy, aby obvinila Rusko.

„Taková akce (vyhoštění diplomatů) ničemu neslouží, s výjimkou zvýšení nenávist a nepřátelství mezi západními zeměmi a Ruskem,“ poznamenaly čínské noviny.

„Skutečnost, že hlavní západní mocnosti se mohou spojit a „vynášet soudy“ vůči jinému státu, ignoruje mezinárodní pravidla a postupy, což vyvolává značné obavy. Během studené války by se žádná západní země neodvážila k takové provokaci, ale dnes se to dělá. Takové činy nejsou ničím jiným než formou šikany Západu, který ohrožuje celosvětový mír a spravedlnost," uvedly Global Times.

 

P.C.Roberts: Západu nejde o fakta, chce válčit a západní národy souhlasí

 

Čínské vydání vyzývá nezápadní země, aby „posílily jednotu a společné úsilí", aby se ochránily před západní „taktikou zastrašování".

„Západ je jen malá část světa," dodaly Global Times ve zjevné narážce na tvrzení Londýna, že se za něj postavilo "mezinárodní společenství".

 

V pondělí se 16 zemí EU, stejně jako ve Spojených státech, Kanadě, Norsku, na Ukrajině a v několika dalších státech včetně Česka se rozhodlo vyhostit ruské diplomaty kvůli incidentu v Salisbury. Připojily se tak k rozhodnutí Velké Británie.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo vyhoštění diplomatů za „nepřátelský a provokativní krok" a slíbilo, že připraví odvetné opatření. Kreml také poznamenal, že Moskva bude jednat na principu reciprocity.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/cina-se-kvuli-rusku-obula-do-zapadu-vzdyt-jste-jen-mala-cast-sveta/