CNBC: Ruské „Avangardy", jejichž úder nejsou USA schopny odrazit!

 

18.květen 2018     Rusové plánují nasadit hypersonické bloky „Avangard" do služby do roku 2020, napsala CNBC s odkazem na zdroje, které jsou obeznámeny s obsahem zpráv amerických tajných služeb.

Jak televize uvedla, Washington se domnívá, že momentálně nejsou USA schopny odrazit úder při použití těchto prostředků kvůli své mimořádné rychlosti, manévrovatelnosti a nepředvídatelnosti.

Ruská výzbroj, proti které je protiraketová obrana USA v současné době bezmocná, vstoupí do výzbroje do roku 2020, napsala CNBC. Podle zdrojů kanálu, který si přál zůstat anonymní, v roce 2016 již Rusko dvakrát úspěšně testovalo zbraně schopné nést jaderné hlavice. Třetí známý test se ovšem uskutečnil v říjnu roku 2017 - a skončil neúspěšně.

Hyperzvukový bojový blok s názvem "Avangard" je navržen tak, aby byl instalován na mezikontinentální balistické raketě. Po startu bojová jednotka, využívá aerodynamické zákony, klouže vzduchem v horní atmosféře.

Podle americké zprávy byly „Avangardy“ instalovány také na mezikontinentální balistické střely UR-100N. Navíc během jednoho z testů byl použit jaderný model hlavice.

I když je stále nejasné, zda bude „Avangard“ vybaven výbušninami, očekává se, že jeho přesnost a rychlost budou postačovat k ničení cílů. Tato zbraň, která byla ve vývoji 30 let, se může pohybovat rychlostí pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku.

„Takové řízené bojové bloky s raketovým posilovačem jsou zaměřeny na mezery v naší protiraketové obraně,“ řekl ředitel programu protiraketové obrany v Centru pro strategická a mezinárodní studia Thomas Karako s tím, že je „nešťastné, že USA povolily Rusku dojít tak daleko“.

Navíc americké zpravodajské agentury věří, že ruské bojové bloky jsou schopné přijmout protiopatření, aby se obešly dokonce i nejmodernější protiraketové systémy. „Avangardy" mají vysokou manévrovatelnost, a proto jsou nepředvídatelné, což komplikuje jejich detekci.

Podle amerických tajných služeb mohou „Avangardy“ vstoupit do služby ruské aarmády do roku 2020. Podle kanálu to bude pro Moskvu vážný krok, protože vtomto směru předstihne USA i Čínu.

Během březnového projevu ruský prezident Vladimir Putin nazval ruský arzenál hyperzvukových zbraní „nezranitelným". Podle něj se hypersonické hlavice již dostaly do sériové výroby.

„A pro ty, kteří za posledních 15 let se snaží rozvířit závody ve zbrojení, snaží nad Ruskem získat jednostrannou převahu, kteří uplatňují ilegální z mezinárodního právního hlediska omezení a sankce s cílem omezit rozvoj naší země, mimo jiné ve vojenské oblasti, říkám: tomu, čemu jste se snažili předcházet, zabránit, se již uskutečnilo. Rusko nemůže být zadrženo!" zdůraznil ruský prezident.

Předtím velitel strategického velení amerických ozbrojených sil John Hyten uvedl, že Amerika není schopna odrazit úder hypersonických zbraní. „Nemáme žádnou obranu schopnou odrazit použití takových zbraní proti nám. Rusko a Čína agresivně rozvíjejí svůj hypersonický potenciál,“ uvedl a dodal, že USA pečlivě sledují vývoj situace.

(kou, prvnizpravy.cz, cnbc.com, foto: arch.)

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/cnbc-ruske-avangardy-jejichz-uder-nejsou-usa-schopny-odrazit/