Byla podána ústavní žaloba na Angelu Merkelovou kvůli migrační politice

 

Redakce AC24 Ze světa 685

 

Německá pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) podala ústavnímu soudu žalobu na kancléřku Angelu Merkelovou kvůli migrační politice její vlády.

--- Advertisement ---

Ad will close in: 53

 

Píše o tom list Die Zeit s odvoláním na právníka této strany Stefana Brandnera.

 

Podle jeho slov byla žaloba podána ústavnímu soudu města Karlsruhe už 14. dubna.

 

Uvádí se v ní, že při vypracování migrační politiky porušila vláda právo Spolkového sněmu na účast v řešení této otázky. Proto AfD žádá, aby bylo ověřeno rozhodnutí Merkelové otevřít pro uprchlíky hranici s Rakouskem, což bylo učiněno v září 2015.

 

„Tato žaloba může změnit svět. A určitě ho změní, dosáhne-li žádoucího výsledku," prohlásil Brandner. Dodal, že v tomto případě bude muset Merkelová odstoupit v co nejkratším termínu.

 

Podle odhadů MV v roce 2015 dorazilo do Německa asi 900 tisíc uprchlíků a migrantů a vyprovokovalo to růst pravicových nálad v zemi. V důsledku toho byl přítok migrantů omezen na 200 tisíc lidí ročně.

 

Migrační politika byla jedním ze sporných témat v jednáních o formování nové německé vlády. Přitom AfD v průběhu předvolební kampaně roku 2017 slíbila, že zahájí vyšetřování „politiky otevřených dveří" kancléřky Merkelové.