Budoucnost bude napínavá

 Ustavující zasedání sudetoněmecké rady

 

Od září má německý Bundestag nové členy. Vzhledem k tomu, že ze stran zastoupených v Bundestagu je polovina členů Sudetoněmecké rady (SR), mění se i složení pléna SR. V sobotu se konalo v Sudetoněmeckém domě v Mnichově zasedání SR.

 

Stejně jako u předsednictví EU, střídá se také předsednictví SR každých šest měsíců. V současné době předsedá Albrecht Schläger, člen Správní rady Česko-německého fondu budoucnosti, spolupředseda společenství Seliger-Gemeinde a místopředseda Svazu vyhnanců (BdV). Ten zahájil schůzi a přešel k úkolům SR – porozumění mezi národy - složení pléna - podle 15 členů sudetoněmeckého spolkového shromáždění zastupujících strany v Bundestagu - a litoval odchodu bývalých členů Evropského parlamentu, Bernda Fabritiuse a Klause Brähmiga.

V tuto sobotu probíhají v České republice prezidentské volby, nový český premiér Andrej Babiš z hnutí ANO by měl jen o několik dní později požádat o důvěru vládě, po dřívějším neúspěšném hlasování v parlamentu, a v Německu byly úspěšně dokončeny průzkumné rozhovory mezi CDU, CSU a SPD o velké  koalici, vládní koalice je však stále pochybná.

 

Budoucnost bude napínavá a v důsledku toho stála Kristina Larischová, generální konzulka České republiky v Mnichově, na tenkém ledě, se svou přednáškou na téma „Česká republika po volbách“. „Oceňujeme podporu Kulturních cen, které sudetoněmecký landsmanšaft (SL) vysílá jako důležitý signál,“ začala diplomaticky. Jejich udělování se také konalo v návaznosti na plenární zasedání SR v Sudetoněmeckém domě. Odhadla také, že sudetoněmečtí  krajané se více zajímají o Českou republiku než průměr.

 

V českých parlamentních volbách dne 21. října se zúčastnilo 61 procent voličů, kandidovalo 31 stran a hnutí, a 9 se jich dostalo do parlamentu. Stranické roztříštění země komplikuje vytvoření stabilní vlády. Hluboký pád ČSSD na 7,2 procenta a vzestup pravicové populistické Okamurovy strany na 10,6 procenta se rovná politickému zemětřesení. Volební vítěz ANO získal 78 z 200 mandátů, ale z mnoha důvodů má obtíž nalézt koaliční partnery. Současně se nově zvolené strany v parlamentu obávají nových voleb a ztráty svých mandátů. Prezident Miloš Zeman od počátku podporoval Babiše.

Vzhledem ke stávajícím prezidentským volbám Larischová předpověděla, že současný prezident Zeman pravděpodobně nezíská v prvním kole absolutní většinu a bude muset čelit volebnímu souboji.

 

Premiér Babiš, který dosud nebyl potvrzen Parlamentem, není nacionalistou, ale pragmatikem a přesvědčeným Evropanem, který řekl, že chce být v Evropě konstruktivní a aktivní. Kromě toho je program ANO široký a má co nabídnout všem.

 

Rok 2018 je památným rokem, ve kterém si připomínáme roky jako 1918 a 1948. Chci, aby v naší zemi nezačala žádná politická krize a Češi si mohli připomenout památný rok, uzavřela Larischová.

 

Bernd Posselt poděkoval generální konzulce za otevřená slova a dodal, že kritici procesu porozumění nyní triumfovali. Sudetští Němci již nemají na české straně partnera. Ale triumfovali marně, protože proces vzájemného porozumění byl navržen tak, aby byl nestranický. Začali jej před pěti lety tehdejší předseda vlády Petr Nečas a tehdejší ministr zahraničí kníže Karl Schwarzenberg. TOP 09 ho hnala dopředu a ODS mu nebránila. Totéž platí pro předchozí vládu pod vedením sociálního demokrata Bohuslava Sobotky - za druhé vlády v České republice, která měla úplné volební období. Posselt vyjádřil Sobotkovi poděkování za jeho přínos k porozumění. Navíc je možné, že předchozí vládní strany znovu vytvoří vládu, i když se změní většina. Posselt také zdůraznil, že Babiš není pravicový populista, a že v Evropském parlamentu je ANO součástí liberální skupiny. A pod místopředsedou ANO Petrem Vokřálem byl podporován brněnský „Pochod smíření“. „Měli bychom dát Babišovi šanci."

Na druhé straně - moc českého prezidenta je více mýtem než pravdou. Je také pravda, že čím stabilnější je vláda, tím méně musí rozhodovat prezident. Zemanův soupeř Jiří Drahoš je někdo, kdo polarizuje lidi.

 

Nejdříve se představili členové SR. Noví jsou Eckhard Pols, poslanec CDU, předseda skupiny vyhnanců, vysídlenců a německých menšin z unijní frakce, a jeho zástupce Silke Launertová, poslankyně CSU, Karl-Heinz Brunner, poslanec SPD, a Ulrich Lechte, poslanec FDP.

Hlavní tajemnice Christa Naaß nastínila historii Sudetoněmecké rady a jejích úkolů, činnost od posledního plenárního zasedání, kterou vždy dokumentují Sudetendeutsche Zeitung, a uvedla události a úkoly, které ji čekají. Naaß vzpomenula jednání v Mariánských Lázních v roce 2017 a ohlásila Mariánskolázeňské rozhovory v roce 2018, od 8. do 10. června, na téma: „1918-2018: stará Evropa - nová Evropa‚ Evropa a sebeurčení obyvatel“. Nakonec mluvila o nové výstavě Sudetoněmecké rady „Sudetští Němci: Jak pokračuje Verständigung/dorozumeni“, která byla vytvořena s českým partnerem – Antikomplexem - a brzy oslaví premiéru.

 

Volby potvrdily předsednictvo, hlavní sekretářku a finanční komisi.

O evropské občanské iniciativě Minority SafePack (Bezpečnostní balíček pro ochranu národnostních menšin) informoval Bernd Posselt. Sudetoněmecká rada přijala toto prohlášení:

„Etnické skupiny jsou stavebními kameny Evropy - podporujeme evropskou občanskou iniciativu Minority Safepack.

 

Každý sedmý evropský občan patří k národnostní menšině nebo mluví menšinovým jazykem. Díky evropské občanské iniciativě Minority Safepack budou členské státy EU  požádány, aby zlepšily ochranu milionů Evropanů, kteří jsou příslušníky národnostních menšin nebo jazykových menšin, posílily kulturní a jazykovou rozmanitost v Unii a právně ji zakotvily. Sudetoněmecká rada chápe obavy, a proto se zasazuje za pestrou Evropu národů a etnických skupin, států a regionů, v níž i menší národnosti budou požívat plných lidských a menšinových práv. Společné právo pro národnostní skupiny a menšiny je zásadním stavebním blokem pro evropský boj proti centralismu na jedné straně, a separatistickému nacionalismu na druhé straně.“

 

Zahajovací shromáždění Sudetoněmecké rady uzavřela hlavní tajemnice Naaß citací Marie von Ebner-Eschenbachové "Mír můžete mít pouze tehdy, pokud jej šíříte".

 

Nadira Hurnaus, Sudetendeutsche Zeitung, 19.1.2018, str. 1

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf