Britské zpravodajské eso nezdolalo za války ani brutální mučení nacistů. Odette Sansom Hallowesová dostala jako první žena Kříž svatého Jiří za statečnost

 

20 / 05 / 2018     Odette Sansom Hallowesová byla členkou zvláštní sekce britské zpravodajské služby MI6 Special Operations Executive (SOE), která byla pověřena zvláštními úkoly během druhé světové války. Hallowesová představovala výraznou posilu této organizace, kterou čekal za války nelehký osud, kde jí šlo bezprostředně o život.

Odette Sansom Hallowesová se narodila jako Odette Marie Céline Brailly ve francouzském městě Amiens. Její otec zemřel během bojů v první světové válce, a jeho hrdinství jí stále vštěpoval do hlavy její dědeček. Chtěl, aby to malou Odette zocelilo, když vyrůstala. V 19 letech se Odette vdala za Roye Sansoma, který pracoval v jednom z britských hotelů. Přestěhovali se záhy do Londýna a měli spolu tři děti.

psali jsme: Statečný britský špion, který zachraňoval Židy. Frank Foley jich dostal do bezpečí přes 10 000

Šťastný rodinný život však přerušily první výstřely druhé světové války. Odette se rozhodla po počátečním váhání stát se členkou SOE a plnit zpravodajské úkoly pro Velkou Británii, potažmo Spojence. Čekal ji náročný výcvik, který mimo jiné zahrnoval například boj beze zbraně, se zbraněmi, osvojení si Morseovy abecedy, sabotážních technik a dalších nezbytných úkonů, aby byla co nejlépe připravena. 

psali jsme: Elitní špion, kterému Stalin nevěřil. Richard Sorge přesto zachránil Sovětský svaz

Mladá špionka se záhy ,,realizovala" v jižní Francii, kde se stala spojkou francouzského odboje. Snažila se později zformovat špionskou buňku v Auxerre. Dodávala posléze zprávy ze své špionské buňky dalším členům francouzského odboje a samozřejmě také ústředí SOE v Londýně a jejímu nadřízenému Peteru Churchillovi. V roce 1943 však na ni a na Churchilla uhodili nacisté, kteří její aktivity postupně rozkryli. Nastražili léčku v podobě německého důstojníka, který vystupoval jako operativec SOE.

Odette s Churchillem byli nacisty zajati a internováni ve vězení ve francouzském městě Fresnes. Vytěžovanou špionku zde čekalo soukromé peklo. Gestapo ji brutálně mučilo, když ji kromě bití přikládalo rozžhavené železo na záda. Chtělo za každou cenu informace, žádné však britská špionka nakonec neprozradila. Navíc zachránila život i Churchillovi, když se jí podařilo přesvědčit gestapo, že zpravodajec je jejím manželem a že se nepodílel na rozdíl od ní na práci pro francouzský odboj.

psali jsme: Před 68 lety byl zatčen vyhlášený špion Klaus Fuchs. Prozradil plány atomové bomby Sovětům

Odette pak převzeli nacisté do koncentračního tábora v Ravensbrücku, kde ji její strážci nechali málem vyhladovět. S koncem války svitla pro Odette, která se již smiřovala se smrtí, naděje. Nacisté věděli, že válku již nelze vyhrát a předali britskou špionku Američanům, čímž Odettiny útrapy definitivně skončily. Odette v roce 1946 získala jako první žena Kříž svatého Jiří za statečnost. Posmrtně byly vyznamenány i další pracovnice SOE Violet Szabová a Noor Inayat Khanová. Odette zemřela v britském městě Walton-on-Thames v hrabství Surrey v roce 1995 ve věku 82 let.

Nepřehlédněte na Security magazínu: Technologie - nejnovější ,,vychytávky" ze světa vědy a techniky. Od futuristických zbraní až po bojové drony. S námi víte více

 

Zdroj: warhistoryonline.com