BZ toxin z kauzy Skripal nepochází z Ruska, ale používaly jej USA a Britanie

P.C.Roberts

Jak oznámila švýcarská chemická laboratoř v městě Spiez, byl Skripal zasažen plynem, nazývaným BZ. Tento plyn nebyl vyroben v Rusku, ale používaly jej USA, Britanie i další státy NATO.

Sergej Skripal, někdejší ruský dvojitý agent a jeho dcera byli otráveni znehybňující látkou, známou jako 3-Quincucnidinyl benzilat, nebo BZ, prohlásil ruský ministr zahraničí Lavrov, když citoval výsledky zkoušky, provedené švýcarskou chemickou laboratoří, jež zkoumala vzorky, předané Londýnem Organizaci pro zákaz chemických zbrani (OPCW).

Švýcarské centrum poslalo své výsledky (OPCV), avšak hlídací pes v OSN se ve své zprávě o švýcarském šetření omezil pouze na to, o jakou látku šlo, ale to nejzajímavější, co švýcarský dokument obsahoval (že tato látka nepochází z Ruska, ale byla používaná v USA a Britanii), taktně zamlčel.

Lavrov řekl, že Moskva hodlá položit OPCW otázku, co vedlo k tomu, že právě tato důležitá informace švýcarské laboratoře se v její zprávě neobjevila.

Laboratoř ve švýcarské městě Spiez je mezinárodně uznávanou institucí a patří k pěti centrům, jež jsou oprávněny s OPCW spolupracovat.

Vybral a přeložil Lubomír Man