Argentina se zamilovala do Ruska

Tohle nikdo nečekal

Ljubov Stěpušova

 

Vypadalo to, že Rusko ztratilo po příchodu prezidenta Mauricia Macriho v Argnetině své postavení. A najednou je ohlašováno pokračování strategické spolupráce a otevírají se dveře Rosatomu a Gazpromu.

 

Dalo se předpokládat, že po odchodu levice z vlády Argentiny a Brazílie, rozpadu MERCOSUR, nastalé situaci ve Venezuele, smrti Fidela Castra a odchodu Rafaela Correy z ekvádorské politiky ztratí Rusko v krátké době v Jižní Americe vliv. Navíc ještě Vladimir Putin na posledním summitu BRICS nemluvil o Brazílii.

 

Po vítězství Macriho v Argentině v roce 2015 „zamrzla“ veškerá ujednání Argentiny s Moskvou – projekt Rosatomu na argentinskou atomovou elektrárnu (blok VVER 1200 MW), prodej letadel Su-24 i výstavba stanice GLONASS. Podle informací Číňané rychle podchytili věc Rosatomu.

 

Ve dnech 23. a 24. ledna  navštívil Macri Moskvu a neočekávaně oznámil, že vztahy mezi Argentinou a Ruskem „se již jeví jako strategické“. V rozhovoru pro TASS řekl: „Obzvláště my máme zájem o rozvoj vztahů v oblasti energetiky, zemědělského průmyslu, infrastruktury, logistiky a strojírenství, především v oboru železnic, protože v tom má Rusko velké zkušenosti.“ Dodal: „Existují ruské společnosti, jako Rosatom a Gazprom, které mají zájem o účast v energetickém sektoru Argentiny, a těm otevíráme dveře.“

 

Došlo k podpisu memoranda o vzájemném porozumění v průzkumu a těžbě uranu v Argentině, zaměřeném na to, aby se země „stala světovým producentem uranu a uspokojila svoji potřebu tohoto kovu“.

 

Svoji roli v proruské politice Macriho hrálo několik faktorů. Nejde jen o velkou ruskou diasporu v zemi (300 tisíc), ale také o to, že jsou ruské projekty přitažlivé a ještě realizované za ruské úvěry. Rosatom zajišťuje veškerou výstavbu a obsluhu jaderné elektrárny, od těžby a dodávky suroviny až po údržbu a výměnu zařízení. Systém GLONASS je vynikající doplněk GPS, který přivede Argentinu do „ruského kosmu“.

 

Ruský byznys navíc dodává technologie a čínský jenom přivádí své dodavatele a zhotovitele a po čase se ukáže, že se země stal „China-town“.

 

Do třetice je zřejmé, že z regionu odcházejí USA. Taková je izolacionistická politika Trumpa a omezení ekonomické pomoci zemím regionu. USA zastavují dlouhodobé dohody se sousedy na kontinentu, nastavují protekcionistické bariéry. Právě kvůli tomu se rozpadá například NAFTA – zóna volného obchodu USA-Mexiko-Kanada. Stále horší obraz USA v regionu potvrzují výsledky průzkumu Gallupova ústavu. V roce 2017 schvalovalo stále méně jihoamerických zemí jednání USA, průměrně 24 %, ale Argentina jen ze 13 %. Přitom průměrná úroveň nesouhlasu v regionu s konáním USA byla 57 %, s konáním Ruska jen 38 % a s konáním Číny 36 %.

 

Kvůli sankcím ze Západu odebíralo Rusko z jihoamerických zemí tradiční produkty. Týkalo se to i Argentiny. Macri v Moskvě uvedl: „Snažíme se být strategickým dodavatelem, můžeme dodávat maso, ovoce a luštěniny. Při setkání s Vladimirem Putinem jsme projednávali tři možnosti, které přicházejí v úvahu po podpisu dohody mezi sdružením  MERCOSUR a Eurasijskou hospodářskou unií.“

 

S ohledem na podobná prohlášení Macriho je podivná snaha najít „ruskou stopu“ v nadcházejících volbách v Jižní Americe. O ní vykládal bývalý náměstek ministra obrany USA, současný ředitel programu pro Latinskou Ameriku Mezinárodní univerzity na Floridě. Pro kolumbijské noviny řekl, že Rusové nemají plány na ovlivnění voleb jen v Kolumbii, ale také v Mexiku, Argentině a v Peru a v jejich zorném poli je i Kostarika a Brazílie.

 

Na příkladu Macriho je patrné, že Rusko nemusí v jiných zemích vyhrávat volby se svým kandidátem. Kandidáti se sami snaží spolupracovat s Moskvou, protože její projekty vytvářejí pracovní místa, poskytují moderní technologie a Kreml dokáže altruisticky pomoci v těžké chvíli, jako v případě pátrání po potopené argentinské ponorce.

 

Ruská odbornice na Latinskou Ameriku Jakovlevová tvrdí, že podstata není v ideologii. Říká: „Naše vláda vede pragmatickou rozumnou politiku a naše korporace nabízejí výhodné obchody. S Argentinou si na zahraničních trzích nekonkurujeme, máme jiné výrobky a jiný vývoz. Argentina nám může dodat potraviny a my jí technologie v energetice a ve vojenství. Pro Jižní Ameriku dnes nejsou přednostní Spojené státy. Amerika dnes rozevřela svoji pěst a naše pozice tam budou výhodné. Protekcionismus Trumpa otevírá možnosti pro nás, je to jedinečná chvíle, kterou podle mne naše vláda dobře chápe a pochopitelně se musí této sféry ujmout.“

25. ledna 2018

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz