Amerika opět pláče…..

 

Spojenými státy zní opět střelba ve škole. Umírají nevinní,  Amerika pláče…. Spojené státy americké v mnohých směrech patří ke světové špičce. Přesto vedle těch výloh lesku a pýchy, mají i výlohy smutku a beznaděje.  Na sv. Valentina   (14.2.2018), šílený střelec postřílel na střední škole v městě Parklandu na Floridě 17 svých spolužáků. Vedle těchto obětí, ještě dalších 13 studentů bojuje o život. Vrahem se stal devatenáctiletý student, který byl již v minulosti léčený na psychiatrické klinice,  tam ale již rok nedocházel…. Město Parkland bylo ještě včera  vydáváno za vzor bezpečnosti na Floridě. Dnes je všechno jinak, město zachvátil pláč a smutek. Řada světových státníků, včetně Vladimíra Putina, vyjádřila rodinám obětí soustrast.

Na tyto zprávy o hromadných vraždách v USA si zvykáme či pomalu zapomínáme. Přitom nejde zdaleka o ojedinělý případ mnohonásobné vraždy v USA. Výčet těchto hromadných vražd v USA je dlouhý a budící hrůzu. Desetitisícům pozůstalých změnil zásadně život.

Stačí připomenout jen některé. Říjen 2017, Las Vegas. Zde vrah, zavraždil 59 účastníků koncertu, dalších 500 účastníků zranil. Červen 2016. Obdobně střílel další vrah 12.června 2016 v gay klubu v Orlandu, tam zůstalo za jeho střelbou  50 mrtvých a 53 zraněných.

 

Prosinec 2012 Neutovun, stát Connecticut. Zde se odehrál ten nejbrutálnější útok,  vrah zavraždil 20 dětí ve věku 6 – 7 let a 6 dospělých…..  Tedy 20 dětí na začátku jejich života. Jen pouhý pohled na tuto školu vyvolával vzpomínky, …škola byla proto na prosbu rodičů zbourána. Poslední střelba na Floridě není tím osamělým činem šíleného střelce.  Letos od ledna je to již 18 případ střelby, který se udál v amerických školách.

 

Kriminalita v USA je jednou z nejvyšších na světě. Je skutečností,  že USA mají nejvíce vězněných lidí na zeměkouli, to je odrazem současného amerického přístupu k potírání kriminality. Podle informací Mezinárodního centra vězeňských studií, na londýnské King´s College, je v USA 2,3 milionu vězňů, což je víc než v kterékoliv jiné zemi. Přes tuto „důkladnou americkou prevenci“ Amerika dnes opět pláče….

 

Amerika má tento způsob řešení problému nejspíše ve své tradici. Nejdříve střílí, teprve potom myslí. Mnohá válečná dobrodružství nesou stopy tohoto rychlého řešení….

Také osudy mnohých slavných amerických prezidentů, či významných osobností USA, jsou toho smutným dokladem. Abraham Lincoln zastřelen 1865,  J. F. Kennedy  zastřelen 1963, Robert Kennedy zastřelen 1968,  Martin Luther King, významný bojovník za práva černochů v USA,  zastřelen v roce 1968….

 

Naši „papouškové“ rádi vidí jen tu jednu tvář Ameriky, zapomínají ale na  tu druhou tvář.

 

 

Přemysl Votava

(nár.soc)