Američané nad Prahou ….

 

Každý rok si tuto tragickou válečnou událost připomínáme. V únoru 1945 byl konec války již v dohledu. Velkoněmecká Říše mlela z posledního. Sovětská vojska  bojovala  na území Německa, Slovensko osvobozovala Rudá armáda a 1.československý armádní sbor. Na Krymu skončila 11.února Jaltská konference k poválečnému uspořádání světa. 

 

Byla středa, 14. února 1945 krátce po poledni. Pražané již žili blížícím se koncem války…. K Praze se toho dne blížily velké svazy amerických letadel. Praha po celou dobu okupace, až na jednu výjimku v listopadu 1944, byla ušetřena spojeneckých náletů. 14. února  8.armáda USAAF a britská RAF poslaly nad říšské území mohutné letecké svazy, celkem 1350 bombardérů a 700 stíhaček. Hlavním cílem tohoto náletu se stalo město Drážďany, to bylo v té době přeplněno uprchlíky, zejména z východního Pruska.  Mohutný nálet nepřežilo 30 000 lidí, město hořelo několik dní.  Vedla Drážďan se stala cílem amerického náletu i stověžatá Praha. Přes 60 létajících pevností svrhlo na Prahu 52 tun pum. Nálet si vyžádal kolem 700 mrtvých a 1400 zraněných. Praha vedle civilních obětí, sčítala i veliké materiální škody, 200 domů bylo zničeno, stovky dalších byly těžce poškozeny. Nejvíce utrpěla oblast kolem Karlova náměstí, Nového Města a  Vinohrad.  Zcela vyhořel vzácný benediktinský klášter Na Slovanech, založený císařem Karlem IV roku 1347. Náletem byla zničena i významná židovská synagoga na Vinohradech.

 

Únorový nálet využila ke své propagandě protektorátní reprezentace. Velké smuteční rozloučení se konalo 18. února na tehdejším Říšském náměstí (dnes Mírovém náměstí) v Praze. Praha byla cílem těžkých amerických náletů následně i v březnu 1945. Cílem se staly zejména libeňské a vysočanské továrny. I tento nálet nepřežily další stovky obětí. Nálety stály Prahu 1000 mrtvých a 2000 zraněných. Praha v těchto dnech  plakala….. Také nálet na Plzeň 25.dubna 1945 tedy 14 dnů před koncem války vyvolává pochybnosti.

 

I po 73letech se vznáší velké otazníky nad smyslem amerického únorového náletu na Drážďany, ale i na Prahu. Desetitisíce lidí v závěru války, zcela zbytečně zahynulo.  V obou městech byly zničeny také významné památky. Náletem utrpěly zejména Drážďany, tento skvost na Labi, nazývaný saskou Florencií.  Některé proluky v Praze po zničených domech byly teprve nedávno zastavěny. V případě Prahy snad mohlo jít o omyl, dodnes se názory či hledání pravdy, různí. K tomuto únorovému náletu na Prahu se nikdo také příliš nehlásí…. Pravda, byla jen maličkou kapkou hrůzy od té, kterou prožívali  lidé  ve Varšavě, Stalingradu, Leningradu, Hamburku a  v dalších městech, přes které se přehnala „totální“ válka. 

 

Letos si budeme připomínat  73. výročí konce 2.světové války. Při pohledu na zničující válku v Sýrii, Iráku, ale i na Ukrajině vyvstává otázka, zda se svět konečně poučil z historie ?  Opět jsou bombardována města,  na ulicích umírají lidé. Do bezpečí prchají miliony uprchlíků…  Svět je  na pokraji  války. 

 

Přemysl Votava

(nár.soc)