Zruší státy NATO uznání tzv Republiky Kosovo?

 

Jan Urbach

3.3.2017  Vaše věc

 

Předseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel vyzval Rusko, aby odvolalo uznání suverenity Abcházie a Jižní Osetie. „Vyzýváme Rusko k odvolání uznání samostatnosti těchto regionů a aby vyjádřilo respekt vůči gruzínským hranicím," prohlásil generál po setkání s ministrem obrany Gruzie Levanem Izorijem.

 

 

Obě republiky vyhlásily samostatnost poté, co tehdejší prezident Gruzie Michail Saakašvili v roce 2008 vydal rozkaz k útoku na Jižní Osetii. Operace Čisté pole byla zahájena nočním raketovým útokem na hlavní město Cchinvali a přinesla značné ztráty na lidských životech a majetku. Během následné krátké války s jednotkami mírových sil SNS, které ovšem povětšinou tvořili vojáci Ruska, byla gruzínská agrese odražena.

 

Následně Jižní Osetie a také v té době již fakticky nezávislá Abcházie vyhlásily nezávislost a Moskva ji uznala.

 

Bylo tak naplněno varování, že amputace Kosova a Metochie od Srbska za aktivní účasti států NATO vytváří precedent pro jiné podobné případy. Krátkozrakost tehdy prokázal i Karel Schwarzenberg, který se domníval, že precedentem je to, co řekne NATO, nikoli to, co se fakticky stane.

 

Jestliže generál Pavel dnes vyzývá Rusko, aby odstoupilo od uznání suverenity Abcházie a Jižní Osetie, bylo by třeba takový krok koordinovat se stejným krokem západních zemí vůči Kosovu. Jestliže ovšem o tomto není uvažováno, jestliže NATO a Evropská unie nerespektují hranice Srbska a konečně také příslušnou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, bylo by lepší, aby generál Rusko nepoučoval, co má dělat. Hloupost NATO diskredituje.

 

 

*) pozn. VD: Poslední věta článku měla znít jinak: "Zločiny NATO zdiskreditovaly."