Zrádce a kolaborant, který kašle na občany

 

Takhle to Sobotka schytal za to, že chce do ČR a EU dovážet uprchlíky z Turecka.

Gazdík, Zaorálek, kníže či Okamura promluvili

9. 3.

 

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD podpořil návrhy Turecka, aby EU z Turecka přebírala na území EU syrské uprchlíky s nárokem na azyl. Premiér řekl, že je ČR připravena přijmout uprchlíky z Turecka na základě již schválených kvót bez jejich navýšení.

 

Unie podle Sobotky nemá nyní jinou možnost než se s Turky dohodnout a na stole neleží jiný plán. Země EU by měly převzít jednoho Syřana za každého migranta, kterého Řecko pošle zpět na turecké území.

 

Česko je přitom podle Sobotky připraveno přijmout syrské uprchlíky přímo z Turecka. Premiér to v úterý oznámil novinářům a očekává prý, že přesuny Syřanů z Turecka budou jen dočasné. „Žádné nové kvóty, žádné nové přerozdělovací mechanismy. Je to součástí závazků. Platí pouze stávající závazky, které na sebe evropské země přijaly v minulých měsících,“ uvedl.

 

Turci výměnou za tento plán chtějí také další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) navíc nad rámec stejné sumy domluvené loni. „K tomu, že zavřeme západní Balkán a že se dohodneme s Tureckem, žádná jiná alternativa v tuto chvíli není,“ míní Sobotka.

 

Ať cestu uprchlíkům zaplatí premiér, když je zve

 

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si myslí o postoji premiéra Sobotky k navrhované dohodě s Tureckem o přemisťování syrských uprchlíků z Turecka do EU. Někteří se vyjádřili již dříve. Velká část politiků přemisťování uprchlíků z Turecka do Evropy odmítá. Podle nich pouze vyhovíme vydírání ze strany Turků, budeme jim platit miliardy a miliardy a migraci stejně nezabráníme. A Turci budou nadále stupňovat požadavky. Též se tím prý otevírají dveře novým kvótám.

 

„Souhlasím... To je pouze dočasný mechanismus, který způsobí, že přestanou přeplavávat přes moře a my je budeme moci vracet do Turecka jako do bezpečné země. Tento systém v konečném důsledku zastaví příliv uprchlíků. A budeme to opakovat všude, kde se ilegální migrace objeví,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

PhDr. Lubomír Zaorálek

 

 

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek na dotaz nereagoval.

 

„Opět se potvrdilo, ze premiér Bohuslav Sobotka přistoupil na řešení Bruselu, bez ohledu na zájmy České republiky. Nabízí se otázka, kdo bude cestu uprchlíků do České republiky platit a zajišťovat, aby například z vlaku po vstupu do schengenského prostoru nevystoupili. A cestu by jim měl zaplatit premiér! Když je zve,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

MUDr. Přemysl Sobotka

 

„Pokud vím, Sobotkova vláda odmítla kvóty s tím, že dobrovolně může Česká republika část uprchlíků přijmout. Teď premiér podporuje již schválené kvóty bez navýšení? Připadá mi to jako chytrá horákyně: ani nahá, ani oblečená. Já bych uvítal dohodu celé EU, co s migrační krizí, ne jednostranné kroky jednotlivých států, zejména Německa, když navíc některé země ještě pod vlivem překotného vývoje mění názory o 180 stupňů, například Rakousko. Zkrátka řešení na úrovni EU, které se ale zatím, žel, nerýsuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

 

 

Vláda kapitulovala. Turkům, kteří podporují islamisty, se nedá věřit

 

„To nebude fungovat. Tvrdé závazky jsou pouze na straně EU. Ta na sebe bere povinnost vzít za každého syrského nelegála, kterého si Turecko přebere zpět z Řecka, jednoho Syřana s právem na azyl. Kdo ale zaručí, že Turecko nebude schválně dál masově pouštět všechny migranty (Syřany i ostatní) do Řecka? Pak si je sice vezme zpět, ale 80 procent z nich prohlásí za Syřany a tento počet pak pošle do EU? A kdo pak zaručí České republice, že nám Brusel nenařídí ještě vyšší kvóty? Už teď se bez nás v Bruselu dohodli, že máme přijmout 4800 běženců ze 160 000. Ti už však v Řecku, respektive v Itálii jsou a dohoda o zpětvzetí do Turecka se jich netýká. EU slíbila přijmout další Syřany, přičemž ani není stanovena horní hranice a nad jejich počtem nemáme kontrolu. Vše je v rukách Erdogana. Jak může Sobotka tvrdit, že se tím česká kvóta nenavýší? To neumí počítat? Kdo ale počítat umí, jsou Turci. Řekli si o šest miliard euro (zatím) a dostali bianco šek poslat do EU tolik Syřanů, kolik se jim zlíbí. Úsvit přitom zásadně nesouhlasí s těmi 4800 běženci. Česká republika se měla s Bruselem soudit. Ale vláda kapitulovala a zřejmě se chystá kapitulovat znova,“ varuje předseda poslaneckého klubu Úsvitu s Blokem proti islámu Marek Černoch.

 

 

„Tento postup lze akceptovat a umožní důkladnou bezpečnostní prověrku žadatelů o azyl a výrazně omezí prostor pro organizovaný zločin,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

 

„Takže Turecko se spolupodílí na rozpoutání války v Sýrii a my pak budeme odebírat lidi, kterým Turecko zničilo domovy? Vím, že je někdy bohužel nutné jednat i se zločinci a vyděrači, i když se to nemá – v případě Turecka, které je jednoznačně spoluodpovědné za válku v Sýrii, je třeba Turecku říct dost, uvalit na něj sankce a ukončit s ním veškeré hovory do doby, kdy začne napravovat svoje zločiny. Samozřejmě je nutné vytvořit na tureckou vládu vnitropoliticky tlak tím, ze se okamžitě ukončí jakákoliv jednání o přibližování Turecka do EU. Myslím, že vzápětí by už turečtí občané islámskou vládu donutili ke změně politiky. Nás premiér Sobotka a jeho vláda bohužel opětovně zrazují své občany a paradoxně i syrské uprchlíky – řešením není podpora Turecka, ale naopak stopka Turecku do doby, než přestane financovat a zbrojit islamisty v Sýrii. Uprchlíci i my potřebujeme mír a obnovu zemí na Blízkém východě a v severní Africe – to je řešení a divím se, že tenhle fakt někteří ignoranté arogantně přehlížejí,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

 

 

„Ne, nesouhlasím s tím. Vidím to jinak,“ reagoval stručně předseda Severočechů.cz a místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

 

Nenápadné odsouhlasení hloupých kvót panem premiérem. Šmejdi

 

„Považuji to za nenápadné odsouhlasení hloupých kvót panem premiérem. Stejně tak je velmi nejasná dohoda s Tureckem, že vlastně o migračním mechanismu pro Evropu se bude rozhodovat v Turecku. Více než rok slyšíme od Evropské rady a Komise EU po každém summitu, jak jsme na dobré cestě a jak jsme začali krizi řešit. Bohužel jasné razantní řešení ochrany vnějších hranic pořád chybí,“ upozorňuje místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský.

 

 

„Je to asi nejlepší možné řešení,“ reagoval stručně předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg z TOP 09.

 

 

„EU se k nám znovu zachovala jako ‚šmejdi‘ k důchodcům. Sype nám písek do očí, že příval migrantů končí. ‚Od určitého termínu‘? V reálu je to tak, že nám je teď budou selektovat sami Muslimští bratři, vládnoucí v Turecku – ‚kus za kus‘ proti těm, které si možná vezmou zpátky. Jen ale výměnou za další miliardy, které jdou ve finále i z našich kapes – a Erdogan jimi financuje válku s Kurdy i totalitní masakr turecké opozice. Davutoglu prý v Bruselu vznesl i 70 dalších požadavků, včetně urychlení bezvízového režimu. Zná někdo lepší nápad, jak ‚legalizovat‘ import chaosu a teroru? Skutečný smysl celé habaďůry tkví v tom, jak lukulskými dárečky udržet u moci turecký totáč, kterému teče do bot zdaleka nejenom díky ruským sankcím. Náš premiér to svým kulantním kukučem z dob, kdy mocnář velel ‚Ruhe und Ordnung‘, nedožene. Je-li to tak, že premiérem smí být už jen postava ochotná odkývat cizí moci úplně všechno, pak je to třeba vylepit po nárožích. A pokud to tak zatím stále není, chce to premiéra, který je s to národní zájem prosadit,“ říká kandidát na předsedu KSČM Josef Skála.

 

„Evropa není záchytná stanice pro nelegální imigranty. Nechápu, že výchozí bod pro jednání je, že přijmeme všechny. Absolutně odmítáme přijímání nelegálů, natož z Turecka. Ankara se na summitu dopředu chovala jako vítěz a evropští lídři tomu jen přikyvovali. Posílat jim peníze za to, že si s Tureckem budeme vyměňovat imigranty, je nesmysl. Ze všeho nejhorší by ovšem bylo zavést bezvízový styk. Otevřely by se tím dveře pro teroristy a islámisty. To bychom Turecku odevzdali klíče od Evropy,“ domnívá se předseda Úsvitu s Blokem proti islámu Miroslav Lidinský.

 

„Hlasování o dohodě s Tureckem se odložilo. Je ovšem jasné, že bez této dohody nedojde k zastavení migrační krize a k zajištění vnějších hranic Schengenu. Podle premiéra vláda stále odmítá povinné kvóty, tak jako další návrhy na jejich zvyšování. Je nutno respektovat Dublinské smlouvy. Podle nich je Turecko bezpečnou zemí, kde mají uprchlíci skončit a požádat o azyl. Pokud jsou na území Turecka běženci, kteří si požádali o azyl v naší zemi, pak je logické, že Česká republika s nimi zahájí azylové řízení. Já důrazně podporuji bezpečnostní hledisko právě z pohledu přijímání jakéhokoli uprchlíka. Proto předpokládám, že o každém jednotlivci, který by měl přijet do ČR, budou naše orgány rozhodovat individuálně, a ne na základě diktátu z Bruselu,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

 

 

Vždy, když potkají tureckého premiéra, přijdou o tři miliardy... Nové kvóty

 

EU podle ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše chybuje, když spoléhá jen na Turecko a nemá alternativní plán. Závislost na jednom partnerovi podle něj vždy může přinést vydírání. „Údajně někteří premiéři říkali, že vždy, když potkají tureckého premiéra, přijdou o tři miliardy,“ řekl Babiš novinářům. „Pokud uzavřeme dohodu s Tureckem, tak budeme vždy v pozici, že nás Turecko může vydírat,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nedávno Babiš.

 

„Musím zásadním způsobem odmítnout pokus o vydírání EU ze strany Turecka,“ řekl předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip na tiskovce před jednáním dolní komory Parlamentu.

 

„Odmítám další pokus o zavedení migračních kvót, tentokrát schovaný za takzvaným principem jeden za jednoho, tedy že Turci budou přijímat všechny migranty z řeckých ostrovů zpět na své území a odtud se budou syrští uprchlíci umisťovat po celé Evropě,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Kvóty nefungují a navíc porušují suverenitu států. Závěry summitu považuji za porušení dosavadní dohody o relokaci, na které se EU shodla v září minulého roku. Jsem přesvědčen, že pokus o přemisťování by byl pouze další pobídkou pro migranty, aby přišli do Evropy,“ dodal Fiala.

 

„Problém je, že původně schválené přemisťovací kvóty se mají týkat registrovaných uprchlíků z Řecka a Itálie v počtu 160 tisíc a dohodnuté přesídlovací kvóty v celkovém počtu 20 tisíc lidí se mají dle původní dohody týkat primárně zemí severní Afriky, Blízkého východu a Afrického rohu. O migrantech vracených z řeckých ostrovů do Turecka není v dosud platných dohodách ani slovo. Premiér se tedy aktivně podílel na porušení dosavadních unijních dohod a souhlasem s novým přemisťovacím mechanismem z Turecka překročil mandát, se kterým do Bruselu jel. Česká republika tak prohrála, zvítězil Brusel se svými nesmyslnými a nefunkčními kvótami,“ vysvětlil předseda ODS Fiala.

 

„Na to premiér nemá právo. Kvóty schválené Evropskou unií se vztahují jen na uprchlíky, kteří jsou v Řecku a Itálii. Je nesmysl dovážet další migranty přímo z Turecka,“ upozornil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

 

„Nesouhlasím. Je evidentní, že pan premiér ‚kašle‘ na názor drtivé většiny obyvatel našeho státu a dělá pouze to, co si přeje paní Merkelová a další představitelé EU. Nebojím se říci, že jeho jednání bude mít v budoucnu velmi negativní důsledky právě na občany České republiky,“ říká předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

 

„Nemyslím si, že premiér Sobotka a ostatní lídři EU udělali dobře. Jde ze strany Turecka o nestoudné vydírání. Myslím, že EU má jiné možnosti jak se invazi postavit. Našli je ve středověku, když Turci stáli před branami Vídně, proč bychom je neměli najít dnes? Chce to jen vůli k odhození strachu, k bouchnutí do stolu a říci ‚tak dost‘! A kvóty? Jestliže si ta invazní vojska paní Merkelová s otevřenou náručí zvala a zve, tak ať se o ně postará ona a nenutí ty, kteří o ně nestojí, pomocí kvót je přebírat a starat se o ně. Jsem opravdu zvědav, jak budou ti, které chce premiér u nás umístit, jak budou pracovat, z čeho budou žít. Jen jedno je pozitivní, byť se obávám, že nesplnitelné, totiž, že slíbil nepřekročitelnost dojednané kvóty pro naši zem. Jinak se ale chová jako kolaborant a zrádce. Obávám se, že to dopadne tak, že do EU budou z Turecka uprchlíci létat v letadlech a další budou pokračovat jako dosud,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

 PL