Zpověď obklíčeného prezidenta

Gevorg Mirzajan

 

Donald Trump řekl Kongresu a americkému lidu, jak bude měnit Ameriku. Lidem v USA se to líbilo.

Budoucnost Trumpa

 

Dne 28. února pronesl nový prezident USA poselství před oběma komorami Kongresu. Klasický obsah tohoto proslovu bývá analýza toho, co se událo v minulém roce. Trump sice dokázal v roce 2016 mnoho, jenže v té době ještě nebyl prezidentem. Proto lze referát nazvat spíše Budoucnost unie. Načrtl budoucnost země, kterou povede. Je možno říci i budoucnost Trumpa, neboť ta na budoucnosti země závisí.

 

Trump neměl obvykle dodržovaný chráněný měsíc, kdy by podle tradice nebyl kritizován sdělovacími prostředky, aby se mohl předvést. Jeho projev mu umožnil nejen uvést ve známost pozitiva, ale také všem ukázat, že se prezident nevzdává a také nevzdá. Proto musela být řeč zároveň rázná i nadějeplná, což byla.

 

Zahájil ji tím, že vyzval lid ke konsolidaci. „Ač jsme jako země rozděleni ve věci politiky, jsme jednotnou zemí, která odmítá nenávist a zlo ve všech ohavných formách.“ Ano, část národa považuje za toto zlo jeho, ale to jsou vysocí intelektuálové východního a západního pobřeží a také pseudoliberálové odtržení od lidu, nechápající jeho potřeby a tužby, kteří nevědí, kdo je skutečným nepřítelem amerických voličů. Trump nepřátele označil a možno mu přičíst ke cti, že to nebyli ideologičtí protivníci (nepotřebuje přece ve státě občanskou válku). Jsou to vnitřní problémy, k jejichž zesílení přispěli jeho oponenti. Ti si nejen nepřáli takové problémy řešit, ale naopak je považovali za potřebné.

Pozdrav všem

 

„Nedovolím, aby chyby minulých desetiletí určovaly kurs, ve kterém budeme pokračovat. Dost dlouho jsme se dívali na úbytek střední třídy v důsledku vývozu pracovních míst a našeho bohatství do sousedních zemí.“ Pozdrav Číňanům (podle Trumpa zmizelo po jejich vstupu do WHO v roce 2001 šedesát tisíc továren) a společnostem, které zapomněly na americký patriotismus. „Vytvářeli jsme globální projekty jeden za druhým, ale ignorovali jsme naše děti.“ Pozdrav globalistickým elitám z období Clintona, Bushe a Obamy snícím o překreslení světa a vkládajícím biliony na Pax Americana. Podle Trumpa šlo jen na Blízký východ 6 bilionů dolarů a přitom je v největší zemi světa 20 % mladých lidí bez práce, 43 milionů lidí žije v chudobě a stejně tolik jich je odkázáno na poukázky na jídlo.

 

„Starali jsme se o hranice jiných národů, ale naše jsme ponechali naplno otevřené pro kdekoho a také pro drogy, které k nám proudily.“ Pozdrav mexickému prezidentovi a administrativám Bushe a Obamy, kteří nehnuli prstem, aby pomohli dřívějšímu prezidentovi Mexika F. Calderónovi v jeho zápase s kartely. Bohužel tento zápas prohrál a v důsledku toho zemřelo v roce 2015 v USA 50 tisíc osob na předávkování.

Comandante

 

Ve skutečnosti se Trump prohlásil zástupcem Američanů, kteří povstali proti globalismu a nacionalismu. Nyní již začíná skládat účty voličům. Podle něho společnosti Ford, Chrysler, General Motors, Sprint, Softbank, Lockheed, Intel a Walmart jsou ochotny „vložit miliardy dolarů do USA a vytvořit desítky tisíc pracovních míst“. Ohledně svých imigračních zákonů objasnil jejich účelnost, vysvětloval je z pohledu bezpečnosti, ale i ekonomiky. (Údajně všech 12 džihádistů, kteří se připravovali nebo přímo realizovali útoky v USA po 11. září, byli buď místní, nebo v USA  žili legálně.) Prohlašuje, že po reformě migračního systému dojde nejen k „větší bezpečnosti obyvatel“, ale i „k růstu mezd, snížení nezaměstnanosti a úspoře miliard dolarů“. Zde nastavil hrábě všem svým oponentům, nikdo z těch kongresmanů a senátorů, kteří chtějí být opět voleni, nemůže proti Trumpovým plánům na vytvoření nových pracovních míst ani ceknout. Samotný vytrvalý kritik Trumpa Cruz nezapomněl upozornit, že sám v Senátu za nová pracovní místa a ekonomický růst vystupuje a že projev prezidenta byl „náležitý a pozitivní“ a nabil jej energií.

 

Energií se nabil i trh – po slovech prezidenta o úmyslu dát do infrastruktury 1 bilion dolarů šly indexy prudce nahoru. Stimuloval je také Trumpův konkrétní plán reformovat systémy zdravotního pojištění s návratem k dobrovolnému uzavření. V důsledku konkurence by se měly snížit taxy za pojištění. Měly by klesnout i dodatečné náklady na pojištění, které jsou nyní přenášeny na pacienta.

Pochodeň v novém světle

 

Nakonec se Trump dotkl i zahraniční politiky. Říká: „Amerika chce najít nové přátele a vybudovat nové partnerské vztahy na základě společných zájmů. Potřebujeme harmonii a stabilitu, a ne války a konflikty. Potřebujeme mír tam kde je možno jej dosáhnout.“

 

Jeho prohlášení, že „Americe je lépe, když je ve světě méně konfliktů a ne naopak“ může vyvolat úsměv u těch, kteří pozorovali americkou zahraniční politiku posledních let. Trump se chce obrátit ke strategii, která by Ameriku učinila velkou – to znamená nesvrhávat režimy silou a nebýt s nimi v konfliktech. Chce se pokusit změnit tvářnost Ameriky, která je dnes přijímána jako země přinášející do zemí třetího světa destruktivní demokracii. Zatím se to moc nedaří (vezměme agresivitu Trumpa vůči Číně a Íránu), ale prezident se vynasnaží. V této souvislosti se nejeví jeho slova, že se připravuje nadále projasňovat svět americkou „pochodní svobody“ a spojence vést vpřed tak dalece nebezpečně.

 

Převzato z Expert.ru, 5. března 2017

Outsidermedia.cz