Znovu založen Německý fotbalový klub DFC Prag

 

Studijní text

 

Oddíl DFC Prag patřil v roce 1900 k zakládajícím členům DFB (Německého fotbalového svazu). Byl založen již za prvního prezidenta DFB  prof. Hueppeho. Jeho výhra nad německým vicemistrem v roce 1903 tolik prestižní nebyla, protože bez boje snadno postoupil do finále v Hamburg-Altona, kde podlehl VfB Lipsko se skórem 2 : 7. Poté, co se DFB v roce 1904 zapojil do FIFA (Mezinárodní fotbalové asociace), přeshraniční účast byla ukončena. Přesto se DFC Praha stal jedním z nejvýznamnějších klubů v Evropě. Bohužel byl ale v roce 1939 (stejně jako všechny sudetoněmecké sportovní kluby) nivelizovaně rozpuštěn ve své původní podobě.

 

Nyní, o 77 let později, byl klub obnoven. Příležitostí bylo uvedení muzikálu "Babi, dědo, řekni to!", jehož děj začíná rozpuštěním DFC. Muzikáloví umělci byli žáci Školy česko-německého porozumění a Gymnasia Thomase Manna v Praze. Ve své první sezóně se klub zaměřuje především na děti a mládež - ve spolupráci s německými školami Prahy. K přípravným pracím pro zahájení přispěla skupina "Fotbal bláznivý" v předchozím roce. Pořádala 12. září 2015 tematický výlet po stopách DFC po Praze o den později následovaný dobročinným zápasem proti "Iniciativě 1903". Vzhledem k tomu, že bývalé hřiště DFC na Letné již neexistuje, hráli na hřišti klubu Aritma Praha. Doprovodný letecký snímek ukazuje bývalý prostor DFC. Ačkoli to je často dnes skrýváno, je pravdou, že i toto místo patřilo do německého bilančního souhrnu, který byl vyvlastněn v roce 1945. Podle Sudetendeutschem Turnerbrief, říjen 1962, strana 16, padlo Čechům do rukou 342 sportovišť a 168 tělocvičen.

Historií německého fotbalu se zabývá podrobně Lubomír Král v knize "Historie Německé Kopané v Čechách" z roku 2006. Kniha byla financována z Německo-českého fondu budoucnosti. Přiložené obrázky byly převzaty z ní.

 

(FV) , Witikobrief, August 2016, str. 15

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf