Zlatý důl uprostřed Evropy

 

Co všechno si zahraniční firmy u nás v Česku dovolí ! Nadnárodní společnosti  si z České republiky udělaly výnosný zlatý důl. Pro západní Evropu jsme zajímaví jen lacinou pracovní silou nebo,  jako vhodný velkosklad Evropy. 

 

Novodobí otroci v jejich „českých“ továrnách dělají za mzdu, která v jejich v mateřských zemích,  je hluboko pod minimální mzdou. Česká republika je pro ně, jak to bájné Eldorádo. Nemusí Eldorádo hledat někde daleko za mořem. Po staletích marného hledání, bylo konečně nalezeno zde, uprostřed Evropy.

 

Po „polistopadovém oblouznění“, kdy jsme dostali na pulty ty postrádané banány a toaletní papír, přišlo  rozčarování, dokonce beznaděj.  Místo fronty na banány, citróny a pomeranče, stojíme fronty na pracáku, ty nejchudší pak na postel, či na teplou polívku.  Špehýrkou u dveří, se vystrašeni díváme, zda nezvoní exekutor. Počítáme každou korunu, počítáme dny do výplaty…. Mzdy, které dnes dostáváme jsou směšné, nedůstojné. Po těch polistopadových divokých snech o dalekých mořích a nekonečných plážích, přišlo zklamání. Mzdy nedosahují, ani na ty naslibované rakouské, ale dokonce ani na ty řecké, či portugalské, natož na ty německé. Naše mzdy,  jsou jen na pokrytí těch nejzákladnějších životních potřeb. Půjčujeme si na vše, na vánoční dárky, na svatbu i na pohřeb, na dětský letní tábor, mnohdy i  na camp v Čechách u rybníka….  Exekutoři mají žně. 

 

Co je ale alarmující, že z důvodů chudoby nezbývá rodinám na školní obědy, na školní lyžařské tábory, na sportovní, či zájmové kroužky. Diskriminace, z pohledu chudoby,  tak provází děti,  již od prvních tříd základní školy.  Společnost se rozděluje….. 

 

Česká vláda, parlament, ale i média, tak často velmi kritická k situaci v Číně, v Rusku,  na Kubě, najednou mlčí ! EU, ten všemocný dirigent každého našeho kroku, je k rozdílným  mzdám zcela lhostejný. Stránky novin a televizní obrazovky se plní nekonečnými bezduchými seriály, nebo příběhy seriálových hvězdiček,  …ale co je podstatné, se do médií nedostane.

 

Novodobí otroci dřou u nás nejen v té dnes vzpomínané „Mitasce“, ale na mnoha dalších místech, často zapadlých, zcela bez pozornosti médií či politiků.  I tam dělají za pár tisícovek,   téměř za minimální mzdy. Následně tyto rodiny těchto novodobých otroků, upadají do dluhových pastí,  kolotoč chudoby se roztáčí,  …exekutoři u nás mají žně.

 

Z České republiky, jak z toho zlatého Eldoráda,  odplouvají pravidelně tučné zisky.

Jednou ten přehřátý kotel,  ale bouchne….    

 

Přemysl Votava

(Národní socialisté)