Zásluhy kardinála Vlka

 

„Minulou sobotu zemřel ve věku 84 let bývalý pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk. Vedoucí sudetoněmecké kanceláře v Praze, Peter Barton, připomíná v této souvislosti, že Vlk má také jedinečné zásluhy na založení „sudetoněmeckého poselství dobré vůle“ v letech 2002-03.

 

Tehdejší mluvčí České biskupské  konference,  dnešní ministr kultury Daniel Herman, v té době sloužil jako prostředník mezi pražským arcibiskupem a Bartonem. Vlk pochopil, že celá sudetoněmecká etnická skupina, a ne pouze její organizace, potřebuje takové zastoupení na území České republiky.

 

Na slavnostním zahájení výstavy „Diktatura proti naději/pronásledování římskokatolické církve v Československu 1948-1989“, dne 1. července 2013 v Praze, ukazuje Barton kardinálovi na tabuli s nadpisem „Tajné životy“ fotografie, které při sledování Bartona, v kostele v roce 1979, tajně udělala československá tajná služba. Takovou společnou minulost měl Barton s arcibiskupem Vlkem, ačkoli bylo známo, že ten měl zkušenosti s mnohem horším druhem  pronásledování. Barton je přesvědčen, že kardinál Vlk má zásluhy o sudetoněmeckou etnickou skupinu, a že také v historii sudetoněmecké kanceláře v Praze zůstanou nezapomenutelné.“

Sudetendeutsche Zeitung, 24.3.2017, str. 2

Přeložil P. Rejf