Zase jsme neposlechli, dívali jsme se!

 

Červenám se, kaji se z hříchu, že jsem neposlechl rady těch moudrých Vondrů, Kalousků, Štětinů, Fialů…  Přiznávám se, že jsem se díval  9.května na vojenskou přehlídku v Moskvě k 70. výročí konce války.

 

Vím, že Česká televize, zejména z obavy o naše občany tuto přehlídku raději nevysílala.  Snad nejsem nakažen….

 

Místo přenosu z moskevské přehlídky, z obrazovky na nás pokukovali noví vykladači dějin a rady nám dávali. Občas historii přibarvili, občas nového osvoboditele nám přivedli. Také noví hrdinové se v ČT přes noc rodili. Přehlídku zamlčovali, našeho prezidenta za jeho statečnost skandalizovali. Ti zmatení opět červené karty vytahovali, kavárny se děsily.  Volali, že Miloš Zeman,  jako „ jediný z celé Evropy, snad dokonce z celého světa “ jede do Moskvy. A snad tam věrnost na kolenou bude slibovat. 

 

Ale, znáte to,….“ zakázané ovoce nejvíce chutná “. A proto i ten internet nám tu nedoporučenou přehlídku ukázal. A spot s ní, v mžiku obletěl nejen naši vlast, ale i celý svět. Zastavil se dokonce i na fasádě Bílého domu.

 

Rusko uctilo 70. výročí konce války. Těch 25 milionů obětí, ze všech zemí bývalého SSSR, si naši úctu zaslouží. Byla to až dojemná 90minutová pocta padlým. Pochodovalo 16 000 vojáků všech zbraní. Na tribunách vedle pamětníků a veteránů, též představitelů Ruska, byli i nejvyšší představitelé největších států světa, tedy Číny, Indie, vedle nich byli i prezidenti Řecka, Kypru, tedy ze států EU, také přijel Pan Ki-mun, nejvyšší představitel OSN. Na přehlídce byli i prezidenti Srbska, JAR, Egypta, Kuby  a desítky dalších představitelů států z celého světa. A mezi nimi dokonce i ministr zahraničí Francie. Ti, co nepřijeli, rozhodně nescházeli. Mezi 16.000 tisíci pochodujícími byli účastníky přehlídky také vojáci Číny, Indie, Běloruska, Azerbajdžánu, Arménie, Kazachstánu, Mongolska, …..ale i statečného Srbska, které před 15 lety samo čelilo agresi NATO.  Byl to  úžasný pohled na přehlídku, která měla pokračování v dojemném pochodu Pluku nesmrtelných, tedy půl milionu občanů, pochodujících Moskvou s portréty svých předků, kteří bojovali ve druhé světové válce. 

 

A co naše politická (přihrbená) elita ? Může se  Česká republika podívat svým osvoboditelů do očí a poděkovat jim ?

 

Víme, že prezident Miloš Zeman před cestou do Moskvy, čelil nenávistným útokům. Protiruské tažení se nezastavilo ani před památkou padlých. Programem se stala protiruská nenávist, tedy až za hrob.  Víme, že Rusko, jako největší národ slovanský si už toho v historii mnoho vytrpělo.  Před 200lety to byl Napoleon, před 75lety Hitler.

Nenávist k Rusku,  tedy v české historii není nic nového. Bylo to,  jak za Habsburků, tak  i za Protektorátu, je to i dnes. Za Protektorátu ti různí Moravcové, zakládali Ligu proti bolševizmu, v Praze otvírali výstavu Ruský ráj, či strašili občany ruským medvědem, děsili je Rudou armádou. Jejich konce byly smutné. 

 

Také dnes protiruská rétorika ovládla media. Nebylo dne, aby nás ti Vondrové,  Kalouskové, Štětinové, nestrašili Ruskem. My jsme se přesto dívali. Byli jsme tedy zase neposlušní.

 

My občané nezapomínáme. Proto hroby hrdinů dnes zdobí naše úcta i květiny.

Říkáme, děkujeme vám….. ! 

 

Přemysl Votava  

(České národní sdružení)

http://cz.sputniknews.com/svet/20150509/374295.html