Západní média jsou přesvědčena - Rusko se nevzdá alianci NATO

 

Vedoucí nezávislého Informačního centra v Moskvě a odborník na vztahy mezi Ruskem a NATO, Jevgenij Bužinskij, viní z odpovědnosti za eskalaci v Baltském moři poblíž Švédska - NATO a pokládá řečnickou otázku, kdo ohrožuje koho.

 

Jak píše Svenska Dagbladet, Bužinskij  vysvětlil, že "mnoho let spolupracoval s NATO a ví, že NATO potřebuje nepřítele, silného nepřítele, jako je Rusko. Nyní se objevila další mise NATO, a myslím, že na dlouhou dobu."

Podle jeho slov, když "jsme měli přátelské vztahy s NATO, ve všech oblastech, spolupráci v osmnácti skupinách a společná cvičení, když výuka přecházela do fáze podle článku 5 smlouvy NATO, ptal se oponenta z NATO, která velká destabilizující země může napadnout malou zemi - člena aliance. Čína? Ne, odpověděl oponent, je to jen vymyšlená země."

Deník připomíná, že v červnu provádí NATO ve stejné době tři vojenská cvičení, která zahrnují celkem 40 tisíc vojáků, za která je aliance kritizována. "Anakonda" v Polsku, "Saber Strike" v pobaltských zemích a v pátek zahájené cvičení "Baltops" ve Finsku, Švédsku a Polsku za účasti švédských vojáků, jsou vnímána jako nepřátelské vojenské akce zaměřené proti Rusku

Novináři Sputniku nazvali cvičení "válečné hry" a tvrdí, že NATO plánuje jaderný útok a připravuje se na třetí světovou válku. Časopis "Národní obrana" uvádí, že Rusko bude reagovat, pokud NATO na summitu v červenci ve Varšavě rozhodne o dalším hromadění sil: „Vzdejte se iluzí, nepůjdeme na kompromis.“

Je třeba poznamenat, že ruskou reakcí by bylo umístění nových raket "Iskander-M" v Kaliningradu, jejichž dosah pokrývá Švédsko. A v Baltském moři se objeví ruské ponorky se střelami s plochou dráhou letu.

Přitom je Bužinskij přesvědčen, že tvrzení o vojenské hrozbě pobaltským zemím, Švédsku a Finsku z Ruska – jsou lži.  "Je to paranoia. Ale lidi s paranoiou a fobií je těžké přesvědčit." Sdělil že : "Krym není tak významný, jak řekl Putin - pro nás je tato záležitost uzavřená. Krym je část Ruska a tak zůstane v dohledné budoucnosti".

Předseda poradního sboru ruské vlády pro otázky obranné a zahraniční politiky Fjodor Lukjanov se rovněž domnívá, že mezi Ruskem a NATO probíhá válka slov. "Musím říct, že máme na obou stranách propagandistickou válku. V NATO a v pobaltských státech se někdy objevuje hysterická nálada. V Evropě někteří argumentují, že Rusko se připravuje na invazi. To má odraz v Rusku, kde se někteří domnívají, že NATO má válečné úmysly", řekl expert.

To však nic nemění na skutečnosti, že ruské státní sdělovací prostředky nazývají cvičení provokací a přípravou k útoku na území Ruska, shrnuje vydání.

PRAVDA.Ru publikovala, že na varšavském summitu NATO, který se bude konat ve dnech 8. a 9. července, bude určitě rozhodnuto o trvalém umístění vojáků NATO na území pobaltských států. Potěšení z toho vyjádřili vedoucí představitelé těchto zemí.

Podle plánů bude na území Lotyšska, Litvy, Estonska a v Polsku umístěno asi 30 tisíc vojáků. "Bude to úplný krach dohody Rusko-NATO z roku 1997, kdy se NATO zavázalo neumístit na území nových členských zemí stálé základny a velké vojenské kontingenty", řekl v  rozhovoru s "Izvestija" ruský státník a veřejný činitel Alexej Puškov.

V současné době hledají představitelé NATO příležitost svolat zasedání Rady Rusko-NATO na úrovni velvyslanců před červencovým summitem aliance. Z pohledu Západu, nebo spíše slov západních politiků, to pomůže navázat dialog s Ruskem a brát v úvahu jeho zájmy. Nicméně Moskva se domnívá, že "výzva Stoltenberga k uskutečnění zasedání Rady Rusko-NATO před summitem aliance je jen zástěrkou pro agresivní záměry, které jsou připravovány ve Varšavě".

Připomeňme, že PRAVDA.Ru informovala  o kontingentu tisíců vojáků, který Spojené království plánuje poslat do Pobaltí v rámci nového programu NATO - obrany východních hranic aliance.

A v poslední době světoznámé The Los Angeles Times uzavřely věčné debaty o rozšiřovaní protiruské aliance „objevem“: „NATO podvedlo Sovětský svaz."

Novináři prezentovali historické dokumenty, které potvrzují pozici ruské vlády, že Spojené státy porušily slib daný v roce 1990, že nedojde k rozšíření aliance k hranicím Sovětského svazu.

Americká analytická společnost "Stratfor", často označovaná jako "stínová CIA",  provedla analýzu nedávných incidentů,  týkajících se ruských VKS (Vozdušno-kosmičeskije sily) a letadel NATO. Analytici překvapili Západ závěrem - Rusko není agresor, ale pouze chrání životně důležitá teritoria.

Odborníci Stratfor se domnívají : "tím, že se snaží chránit životně důležitá území, stoupá pro Spojené státy možná náročnost operací na těchto územích." Jsou přesvědčeni, že to vysvětluje zvýšení aktivity VKS Ruska, odvracení zpravodajských misí USA a doprovodného námořnictva USA na ruských hranicích. Ale NATO má své vlastní cíle a své plány v tuto chvíli.

 

Přeje si NATO válku v Pobaltí? - Эфир Правды.Ру

 

Čtěte nejnovější informace Pravda.Ru  ze dneška

 

http://www.pravda.ru/news/world/europe/european/07-06-2016/1302941-nato-0/

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf