Základní kameny pro rok 2017

 

Pracovní skupina Unie vyhnaných a přesídlenců (UDV - Union der Vertriebenen und Aussiedler) v CSU položila, během setkání na začátku září v Berlíně, základní kameny pro svou práci v příštím roce. Předseda Svazu vyhnaných (BdV – Bund der Vertriebenen)  Bernd Fabritius byl nominován jako hlavní kandidát UDV pro spolkové volby 2017.

 

Na pozvání místopředsedy UDV a předsedy BdV Bernda Fabritia přišli poslanci Spolkového sněmu  3. a 4. září na dvoudenní konferenci v Berlíně. Bavorského zemského předsedu UDV Bernda Posselta potěšilo, že pozvání do Berlína přijal velký počet členů předsednictev jednotlivých zemí.

 

Neveřejné zasedání ve Spolkovém sněmu začalo rozhovorem s Knutem Abrahamem, vedoucím oddělení Úřadu spolkového kancléře. Oddělení pro bilaterální vztahy se zeměmi střední a východní Evropy, střední Asie a jižního Kavkazu. Abraham identifikoval tři hlavní obecné výzvy, které stojí před německou zahraniční politikou v Evropě: „Brexit", Rusko, migrace. Ve všech třech oblastech jde o otázku bezpečnosti v Evropě a bezprostředně také východních členských států EU.

 

Druhým diskusním partnerem pro tento den byl Jesko von Samson, vedoucí kanceláře Moniky Grüttersové, spolkové zmocněnkyně pro kulturu a média. Samson informoval o rozvoji koncepce pro výzkum, uchování, prezentaci a zprostředkování kultury a dějin Němců ve východní Evropě, podle § 96 spolkového zákona, a detailně je představil. Cílem nové koncepce je zajistit přenos paměti, nalezení nových partnerů k posílení evropské spolupráce na zachování kulturního dědictví prostřednictvím digitalizace a další rozvíjení spolupráce se Svazem vyhnaných a landsmanšafty.

T

ěchto cílů by mělo být dosaženo prostřednictvím následujících opatření: další podpory sedmi zemských muzeí ze strany spolkového zmocněnce pro kulturu a média, posílení ustavením dalších dvou kulturních pověřenců pro Horní Slezsko a Němce z Ruska, rozšíření akademického výzkumu, juniorských profesur a knihoven, rovněž i rozsáhlé podpory projektů.

 

Samson také podal zprávu o stavu a výhledu Spolkové nadace "Útěk, vyhnání, smíření" a zmínil problémy z minulosti. Zdůraznil, že by měl být posílen profil nadace, a že byla v Gundule Bavendammové nalezena velmi dobrá ředitelka.

 

Druhý den začal počátečními přípravami s ohledem na volby do Spolkového sněmu v roce 2017. UDV jednomyslně rozhodl jmenovat poslance Bernda Fabritia top kandidátem UDV. Fabritius si získal v minulém volebním období velké renomé a je nyní předsedou Svazu vyhnanců.

 

Zemský předseda Posselt rovněž informoval o šesti kongresech unie, které se budou konat v příštích měsících a budou tvořit základ pro společný volební program s CDU.

V rámci programového bodu dne "Budoucí témata politiky vyhnanců" byly stanoveny následující priority:

• politika dějepisectví,

• zachování kulturního dědictví,

• etnické skupiny a menšiny,

• princip kolektivní viny,

• majetková otázka.

Na závěr neveřejného zasedání ve Spolkovém sněmu navštívila skupina výstavu z historie parlamentu „Cesty - bludné cesty – zacházky“ v Německé katedrále (Deutschen Dom)  na Gendarmenmarktu.

 

UDV se může ohlédnout za dvěma náročnými a úspěšnými dny s tím, že položila základy pro vyhnaneckou politiku pracovní skupiny CSU v příštím roce.

Sudetendeutsche Zeitung,  23.9.2016, str. 2, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf