Zakarpatská Ukrajina se stane dalším ohniskem války na Ukrajině


Nynější Zakarpatská Ukrajina, dříve, kdy tato oblast patřila do Československé republiky, jsme ji znali pod názvem Podkarpatská Rus

14.duben 2016  


Zakarpatští poslanci odhlasovali 5. dubna požadavek směřovaný na prezidenta Ukrajiny, předsedu vlády a předsedu Nejvyšší rady pro udělení samostatnosti regionu a to podle výsledku referenda z roku 1991.


Po dobu 25 let existence moderního ukrajinského státu nejsou spněny výsledky veřejného referenda z 1.12.1991 , které ukázalo vůli 546 450 voličů z karpatského obvodu, to je 78,6% oprávněných voličů ve prospěch Zakarpatské Ukrajiny jako speciálního samosprávného území, ale přiřazeného k Ukrajině," říkají místní poslanci. Oni také upozorňují na vyřešení požadavků svých předchůdců ze dne 24. ledna 1992, které bylo předáno ústředním orgánům Ukrajiny, kde se požadují změny ústavy státu s cílem zajistit autonomii Zakarpatí.


Usnesení poslanců, volených zástupců obyvatel regionu, vyvolalo ostrou reakci ze strany guvernéra Zakarpatí Gennadije Moskala k referendu z roku 1991. "je to výsledek akce KGB a nemá žádnou právní sílu." Moskal také oznámil, že podal žádost k obvodnímu správnímu soudu o potvrzení neplatnosti výsledků. z roku 1991.


Budapešť je připravena hájit ukrajinské Maďary na Zakarpatí



Zakarpatí jako možné ohnisko války


"Oficiální ukrajinská politika nepovažuje Rusíny za samostatný národ, ač je za něj uznává asi 30 zemí po celém světě, včetně ČR, a rusínský jazyk za pouhý dialekt ukrajinštiny. Trochu mi to připomíná naši První republiku a ideu jednotného československého národa. Jak to dopadlo, dobře víme...," uvedl v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.



"Zakarpatí si hned na počátku devadesátých let v referendu odhlasovalo autonomii, kterou na rozdíl od Krymu nedostalo. Dlouhá léta odpor proti Kyjevu vedl Otec Sidor, pravoslavný kněz Moskevského patriarchátu, což naznačuje odkud vždy vítr foukal. Maďaři jsou nejsilnější menšinou v Zakarpatí a nemá cenu hádat, jak dopadne budoucí střet ukrajinského a maďarského nacionalismu," ddal Bašta.


(rp,prvnizpravy.cz,kresy,foto:arch.)