Zahájení československého vysílání z Londýna 

Československá otázka je integrální součástí otázky evropské

 

8. září 1939

Dostalo se mi nezasloužené cti. Byl jsem pořádán, abych zahájil každodenní české vysílání z Anglie.

Slavnému a milovanému národu českému posílám pozdravy, lásku a neochvějnou důvěru jménem všech Čechoslováků v cizině. Prohlásili jsme ústy Edvarda Beneše, že jsme ve válečném stavu s nacistickým Německem, s Hitlerem a jeho smečkou. Hodina odplaty nadešla. Meze trpělivosti západních demokracií byly dovršeny a boj o vyhlazení nacismu započal. Naším programem je svobodné Československo ve svobodné Evropě a pro tento cíl jsme ochotni obětovat vše. Zanedlouho budou české legie stát znovu v jedné bitevní frontě se spojenci. Přijde den, kdy nacismus a s ním vaši utiskovatelé zmizí s povrchu země. Již nyní je československý národ volá na boží soud. Při jménu, které nosím, vám zde prohlašuji, že tento boj vyhrajeme a pravda zvítězí.

Jsem vám nesmírně vděčný, že jste se tak pečlivě postarali o hrob mého otce na lánském hřbitůvku. Naslouchejte každého dne londýnskému vysílání, které vám podá pravdivé a objektivní zprávy.

Já vím, že jste sjednoceni a že slavně přežijete pohromu, kterou vás postihl zločinný vetřelec. Jsme pyšni, když slyšíme o vaší jednotě, o vašem tichém, tvrdošíjném odporu. I my zde v cizině kráčíme v jednotě s vámi k cíli, který nezná kompromisu. Československý problém je nedělitelnou součástí problému evropského a proto slavný a milovaný lide československý buď ujištěn, že vláda věcí tvých se vrátí do rukou tvých.

Nazdar a na shledanou v Praze.

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 15