Za Evropu hodnot

 

Evropa jako vzácný odkaz: Při politické Popeleční středě CSU varuje Bernd Posselt, Evropa nesmí být přenechána populistům.

Bad Kissingen

Werner Vogel 02.03.2017

Aktualizováno: 06. března 2017

 

Při příležitosti politické Popeleční středy CSU mluvil Bernd Posselt o Evropě -  "Evropa je vzácné dědictví, ale je křehké. Každá generace má odpovědnost za ochranu společenství hodnot, které přineslo nejdelší období míru v historii našeho kontinentu .."

Bernd Posselt při shromáždění a slavnosti na tradičním Kissingerově  setkání  CSU, při Popeleční středě v Eisenstadtu, vysvětlil velký historický oblouk. Charakterizoval evropský ideál tak, že má své světlé i stinné stránky, a dochází k závěru, že je povinností každé generace chránit a rozvíjet tuto křehkou strukturu, protože zajišťuje mír. Posselt: "Nesmíme dopustit ohrožení tváří v tvář rostoucímu populismu." Vášnivě žádal, abychom nezapomněli na poučení z minulosti. Evropa, která je křesťanská a ještě otevřená dalším mentalitám, jak ukazuje historie, je schopná vyrovnat se s obrovskými výzvami doby, ale musí prokázat svou schopnost jednat.

 

Mír není samozřejmostí

"Populismus nereaguje na podstatné otázky", říká přesvědčený Evropan a varuje před politiky směřujícími historicky dozadu.  "Le Pen, Wilders, Hofer a Petrys by Evropu rozdělili na národní, světově politicky bezvýznamné parcely".

Dvacet let byl Dr. hc Bernd Posselt poslancem evropského parlamentu. Ve svém životním příběhu má své rodiče jako válečné uprchlíky. Svou činností jako mluvčí  evropského politika CSU - Otto von Habsburga, tehdejšího prezidenta Mezinárodní Panevropské unie, se projevil jako bojovný politik.

 

Byl zakladatelem Panevropské mládeže a spoluzakladatelem Panevropského setkávání. Pomohl při dočasném otevření maďarsko-rakouských hranic v roce 1989, jimiž mohli projít četní občané NDR. S neochvějným zápalem prosazuje myšlenku Evropy. Zdůrazňuje, že pouze neustálými snahami o navázání komunikace je možné zajistit mír. Posselt hovořil o svých cestách do válečných ohnisek v Chorvatsku, za války roku 1991, o tom, že jeho úsilí urychlilo smíření mezi zeměmi střední a východní Evropy.

 

Jeho kritika Putinovy anexe Ukrajiny mu přináší zákaz udělení víz do Sovětského svazu. Posluchače vášnivý stoupenec hodnot Evropy zaujal. Návštěvník Edgar Kast řekl: "Jeho řeč je spíše poučnou historickou lekcí, než slavnostním vystoupením." Místní předseda CSU, vedoucí vzdělávací instituce Heiligenhof, Steffen Hörtler, Posseltovi poděkoval za nevšední evropský vhled na každodenní politiku, za politickou každodenní činnost a naléhavé informace, které přinesl.

Politik CSU Sandro Kirchner poděkoval "velkému Evropanovi" a poukázal na význam nadcházejících voleb. Poukázal na CSU v Bavorsku jako na spolehlivou sílu.

 

http://www.mainpost.de/regional/bad-kissingen/Fuer-ein-Europa-der-Werte;art433641,9519852

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf