Z pravdy se nedá vylhat

 

Je mimo diskusi, že Witikobund, přes zatloukání či náhlé až bájné „zapomnětlivosti“ některých sudetů a přátel „sudetoněmecké věci“, je jednou ze složek sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). Podíváme-li se na organizační strukturu SL, pak můžeme vidět, že  je složen z následujících tzv. názorových společenství:

1. Witikobundu

2. Ackermann-Gemeinde

3. Seliger-Gemeinde

4. Společenství evangelických sudetských Němců

 

Dominantní postavení mezi těmito společenstvími má krajně pravicový Svaz Witiko (Witikobund, WB), jehož členové ovlivňují dění v celém Sudetoněmeckém landsmanšaftu. … K názorovým společenstvím dále patří katolická Ackermann-Gemeinde, sociálnědemokratická Seliger-Gemeinde a marginální Společenství evangelických sudetských Němců, jež odchází do minulosti, do zapomnění.

 

Ano, je možné, že jsme svědky mocenských přesunů, pokud nejde o nordickou lest, v rámci SL. WB zřejmě odchází z vedoucí pozice, po níž vztahuje ruce AG. Vnitřní zápas probíhá. Ještě zdaleka není rozhodnut.  Trend lze však pozorovat.

 

Najednou někteří sudeti a sudetomilové vidí na WB a jeho členech nahnědlost. Ale to není nic nového. WB od počátku své existence ve svých řadách ve značném počtu sdružoval bývalé henleinovce, nacisty, esesmany a další válečné zločince. A přesto celá desetiletí AG a SG bez dalšího s ním spolupracovaly.  Věděly o hodnocení Witikobundu jako o extrémistické organizaci, a to dokonce i německou bezpečnostní službou. Otázkou pro ně tedy je, jak ze všeho vycouvat bez velké ztráty prestiže.

 

Někteří sudeti zvolili cestu zastírání skutečností, jiní pak jednají jako baron Prášil, slušně řečeno. Bez servítků bychom řekli, že ani lež jim není cizí. Z pravdy se však nevylžou. Stanou se jen ještě méně důvěryhodnými.

J. Kovář