Z pozdravu Volkmara Harwanegga, mluvčího Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ), Den vlasti 2016

Ctihodné slavnostní shromáždění, milí čestní hosté,

 

předávám nejlepší přání od zemského hejtmana (LH) a starosty Dr. Michaela Häupla a předsedy  klubu Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Christiana Oxonitsche.

 

Před 70 lety, 25.1.1946,  odjel první transport z ČSR, vlak s 1.205 sudetskými Němci do Bavorska,  jako první z organizovaného odsunu - po divokém odsunu s mnoha úmrtími po květnu 1945. Do dnešního dne deformují Benešovy dekrety vztahy mezi národy. Nespravedlnost působí až do dneška. Proto je motto Dne vlasti "Smíření potřebuje pravdu" správné!

 

Pamatujeme si, že mnohé kapitoly jsou stále otevřené, což nebudu rozvádět z časových důvodů. Ale existuje také mnoho malých pozitivních kroků, včetně kroků české vlády Bohuslava Sobotky, vyznamenání za zásluhy pro Olgu Sipplovou, čestnou předsedkyni Seliger-Gemeinde, předané v Mnichově. Ale i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek mluvil ve svém projevu v Sudetoněmeckém domě v Mnichově o obětech vyhnání.

 

Na člena předsednictva zmíněného společenství Seliger-Gemeinde v Rakousku, Společenství sudetských sociálních demokratů, které bylo založeno dne 4. června 1951 v Mnichově a 1. předsedu Německé sociálně demokratické strany práce ( DSAP) v Československu, Josefa Seligera, jsem si vzpomněl při příležitosti 65. výročí existence společenství v Německu.

 

V Rakousku byla Seliger-Gemeinde založena v roce 1956, před  šedesáti lety. Toto výročí je slavnostní událostí, s výstavou a pamětní publikací. Leo Zahel předseda Seliger-Gemeinde ve Vídni se bohužel nemohl zúčastnit Dne vlasti, zastupuje jej Gerda Neudeckerová. Děkuje za pozvání, posílá pozdravný vzkaz a přání všeho dobrého vaší akci!

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf