Z našeho osudu jsme se málo poučili

Východo a středoněmecká organizace CDU / CSU zasedala v Berlíně

 

Východo a středoněmecká organizace CDU a CSU (OMV) se považuje nejen za  organizační skupinu strany, ale také za politického zástupce vyhnanců. Bernd Posselt ji vedl, také bavorský Svaz vyhnanců a uprchlíků v CSU (UDV), badensko-württemberský svaz  vyhnanců a uprchlíků (UdVF). Při spolkovém zasedání delegátů v Berlínském domě Konrada Adenauera se kromě vystoupení předních politiků konaly také volby do celostátního vedení. Dlouholetý předseda Helmut Sauer (Slezsko / Dolní Sasko) byl potvrzen v úřadu velkou většinou, která je stále Spolkové radě CDU poskytována.  Dvěma poslanci jsou sudetští Němci opět dobře zastoupeni v předsednictvu.

 

Sauer ve svém projevu podrobně probral hlavní oblasti politiky vyhnanců a uprchlíků a návratu vlasti. Stále je aktuální motto vyhnanců - delegátů spolkového zasedání: „Vyhnání je bezpráví - včera jako dnes", prohlásil. "Lidstvo se bohužel dozvědělo o našem osudu málo". I když člověk nemůže srovnávat dnešní uprchlíky s německými vyhnanci, vyhnání je stále nezákonné a příčiny uprchlictví mohou být řešeny pouze na širokém mezinárodním základu. Je třeba bojovat za mezinárodní solidaritu, za podporu pro vyhnané osoby. Sauer srdečně poděkoval za podporu vyhnaných, pochopení pro jejich legitimní obavy.

 

Prezident Spolkového sněmu – Bundestagu, profesor Norbert Lammert (CDU) připomněl ve svém projevu konec druhé světové války před 70 lety, kdy bylo Německo zničeno a také morálně na dně. V tomto ohledu nebyl podíl vyhnanců na rekonstrukci Německa dostatečně oceněn. S ohledem na současnou situaci, vysvětloval, "že výzvy, kterým dnes čelíme, nepovažuje za větší než minulé". Naše vlastní historie ukazuje, že Německo je schopné obstát před současnými úkoly, jen pokud bude k dispozici vůle.

 

První místopředsedkyně parlamentní frakce CDU / CSU a předsedkyně skupiny CSU v Bundestagu, Gerda Hasselfeldt, poděkovala za desetiletí trvající zájem o problémy německých vyhnanců, uprchlíků, emigrantů a navrátilců. Morálním základem této práce je Charta německých vyhnanců, kterou popsala jako "nevelkolepější dílo usmíření v poválečné evropské historii". S ohledem na situaci útěku a vyhnání, tehdy i nyní, zdůraznila, že po druhé světové válce přišli Němci do Německa. Na to by se nemělo zapomínat.

 

Spolková komisařka pro kulturu a média, státní ministryně profesorka Monika Grütters (poslankyně Bundestagu), informovala, mimo jiné, o základech vznikající nové koncepce na podporu kultury v souladu s § 96 spolkového zákona o vyhnancích (BVFG). Pro práci v této oblasti Bundestag poskytne v roce 2016, za předpokladu schválení rozpočtu, 22 milionů eur navíc.To by mohlo zajistit například nové kulturní mluvčí, a to pro vyhnance z oblasti Horního Slezska, Transylvanie a Němce z Ruska.

 

Problematiku útěku a vyhnání označil Grütters jako důležitou součást německé identity. Zvláštní zásluhou činnosti vyhnanců, emigrantů a navrátilců je, že dnes je opět možné bez výhrad připomínat osudy mnoha postižených.

 

Následující volby předsednictva přinesly následující výsledky: jako zástupci spolkového předsedy byli zvoleni Rüdiger Goldmann (Sudety / Severní Porýní-Vestfálsko), Christa Matschl (Sudety / Bavorsko), Gudrun Osterburg (Hessen), Egon Primas, zemský poslanec, (Durynsko) a jako první místopředsedkyně Heiko Schmelzle, poslankyně Bundestagu, (Dolní Sazko).

 

Za přísedící byli zvoleni Adolf Braun (Sasko), Ulrich Caspar, zemský poslanec, (Hessen), Dr. Bernd Fabritius poslanec Bundestagu (Bavorsko), Paul Hansel (Bavorsko), poprvé Werner Jost Meier, zemský poslanec, (Sudety / Severní Porýní-Vestfálsko), Stephan Krüger (Severní Porýní-Vestfálsko ), Fedor M. Mrozek (Šlesvicko-Holštýnsko) a Christoph Zalder (Sudety / Badensko-Württembergsko). Pokladníkem zůstává Iris Ripsam (Sudety / Badensko-Württembergsko). Jako hlavní jednatel byl znovu zvolen Klaus Schuck (Severní Porýní-Vestfálsko).

 

Také se zúčastnili čestní členové, Sieghard Rost (Bavorsko) a předseda pracovní skupiny bývalých politických vězňů v sovětské zóně  z CDU/CSU, Heinz Greifenhain (Dolní Sasko) ze spolkového předsednictva OMV.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 4.12.2015, str. 1

Volný překlad pro České národní listy P. Rejf