Využít šanci - Premiér Sobotka při oslavách EU

v Římě

Till Janzer

 

Navzdory Brexitu slavilo zbývajících 27 členů Evropské unie v sobotu v Římě. Před 60 lety tam byl položen základní kámen k EU. Vedoucí představitelé zdůraznili, že Společenství přineslo prosperitu a mír. Přítomen byl český premiér Sobotka. On také podepsal společné prohlášení, ale varoval před „pokračováním v dosavadním stylu“.

 

V Kapitolu v Římě vstoupila Evropská unie do života. Dne 25. března 1957 tam zástupci šesti států podepsali takzvanou Římskou smlouvu. Tak založili Evropské hospodářské společenství. Spolková republika Německo tam byla, ale ne bývalé Československo. Premier Bohuslav Sobotka v sobotu na slavnostním ceremoniálu řekl:

„Pro nás je to určitě dobře, že jsme dnes v Římě seděli jinde než před 60 lety. Myslím si, že Evropa má reálnou šanci, ale nesmí ji propást. "

Podmínka, po které volal Sobotka je také ve společném prohlášení, které on a 26 dalších představitelů podepsalo. Jejich jednota byla prokázána. To, o co byly předtím spory, je tam také přidáno:

 

„Budeme jednat společně, pokud to bude nutné s různým tempem a intenzitou – zatímco se budeme pohybovat ve stejném směru, jak jsme to dělali v minulosti.“

 

Odkaz na jiné tempo a intenzitu už předem kritizovaly čtyři visegrádské země. Polsko hrozilo tak, že dokonce ani prohlášení nepodepsalo. Ale tato pasáž není centrální bod, říká Bohuslav Sobotka.

 

„Nevidím v tom prohlášení souhlas s vícerychlostní Evropou, protože existuje mnoho formulací, které budeme jako státy Visegrádské skupiny prosazovat. Bylo to zdůraznění soudržnosti v Evropě. "

 

Zejména dva body leží podle Sobotky Čechům na srdci: větší prosperita a sbližování životní úrovně. Pak je tu boj proti terorismu a větší bezpečnost pro občany.

V předvečer oslav přijal Papež František hlavy států a vlád. Vyzval k solidaritě a soudržnosti. Bohuslav Sobotka využil této návštěvy také k vlastnímu podnětu. Premiér pozval papeže, aby navštívil ČR na památku Lidic. V červnu bude 75 výročí zničení obce nacisty.

„Bylo by to dobré znamení, pokud by měl Papež František čas. Ale to samozřejmě záleží na jeho možnostech. V každém případě bylo pozvání předáno, a to jak od prezidenta Zemana, stejně jako ode mě jako předsedy vlády. Počkáme a uvidíme, jak Vatikán zareaguje“ sdělil Sobotka.

Františkův předchůdce Benedikt XVI. navštívil Českou republiku v roce 2009.

 

http://www.radio.cz/de/rubrik/tagesecho/chance-nutzen-premier-sobotka-bei-eu-feier-in-rom

ProČeské národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf