Vyhnanci respektováni vícekrát

Nový základní program CSU

Studijní text

 

Křesťansko-sociální unie (CSU) schválila minulý víkend v Mnichově nový politický program, sedmý v historii strany. Ve 42-stránkovém programu jsou opět několikrát brány v úvahu požadavky sudetských Němců.

 

Kromě jasného přiznání sudetoněmecké etnické skupiny jako čtvrtého bavorského kmene, bere nový základní program CSU na zřetel zejména sousedské vztahy Bavorska a České republiky. Že je to dnes na dobré cestě, je "velkým úspěchem a dobrým výchozím bodem pro reprezentaci oprávněných požadavků vyhnanců".

 

V příštích několika letech si CSU dala za cíl rozvíjet sousedské vztahy se středo- a východoevropskými státy. V programu je v zásadě: "Bavorsko je motorem progresivní integrace střední a východní Evropy. To je předmětem bavorské strategie pro Střední a Východní Evropu. "Usmíření s Čechy, které je na konci dlouhého procesu, bude v této souvislosti příkladem.“

 

Potěšující je nepochybně zmínka o německých menšinách ve střední, východní a jihovýchodní Evropě. Ty by měly i nadále dostávat podporu, zejména pro zachování jejich kulturní identity a jazyka.

 

Spolu s díky za "velký stavební výkon" vyhnanců po válce, se CSU zavázala ve svém programovém prohlášení, k zachování živého kulturního a duchovního dědictví všech vyhnaných osob. Šéf politické komise CSU, člen parlamentu Markus Blume, zdůraznil kongresu CSU, že základní princip programu je "závazek k základním hodnotám CSU".

 

Při přijímání základního programu byli na místě přítomni mluvčí etnické skupiny a spolkový předseda Bernd Posselt, také předseda nejstarší CSU-pracovní skupiny Svazu vysídlených osob a navrátilců a předseda SL (sudetoněmeckého landsmanšaftu) v Bavorsku, Steffen Hörtler, který je zároveň zástupcem spolkového předsedy. Z bavorského SL se zúčastnili mediální konzultant Frank Altrichter a jednatel Andreas Schmalcz.

 

kr, Sudetendeutsche Zeitung, 11.11. 2016, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf