Výbor pro záchranu Ukrajiny - Porošenko prohrál volby a prohloubil rozkol na Ukrajině

 

Vedoucí představitelé Výboru pro záchranu Ukrajiny - Mykola Azarov a Vladimír Olejnik - věří, že poslední místní volby na Ukrajině 25. října byly cynicky zmanipulované a nesplňují skutečné touhy obyvatel. Toto řekli 28. října na tiskové konferenci v Moskvě, v tiskovém středisku v novinách "Komsomolskaja Pravda".

 

"Výbor pro záchranu Ukrajiny má úplný obrázek o tom, co proběhlo při těchto takzvaných volbách, řekl Azarov. Za prvé, byl jsem ohromen reakcí amerického velvyslance Payetteho, který nemaje žádné údaje, již v 9 hodin ráno blahopřál. I když bylo rozhodnuto o zrušení voleb v Mariupolu, Lisičansku, Krasnoarmejsku ... Dvě a půl stovky lokalit nebylo otevřeno. V některých oblastech účast nepřekročila 10 procent a záhadně nějak prudce vzrostla po 17:00. Je zřejmé, že účinným totálním paděláním".

 

Skutečnost, že vláda zmanipulovala volby, říkají podle Azarova všechny průzkumy veřejného mínění, které byly zveřejněny přede dnem hlasování. "Se vší cenzurou a administrativními vlivy, vykázala strana vládnoucí elity velmi špatné výsledky. Blok Solidarita, který byl podporován Porošenkem,  Kličkem a Jaceňjukem získal pouze 10 procent podpory, Timošenková asi 8. Takzvaný opoziční blok 7. A s tímto ratingem šla věrchuška k volbám. Tak kde najednou vzal 40 procent Kličko? Odkud Porošenko - více než 20 procent?"

 

Otázky vyvolávají výsledky voleb v západní Ukrajině, kde velká část populace žije z výdělků v Evropě a v Rusku, která se náhle údajně vrátila ve dni hlasování.

 

Avšak ani tato nízká účast není potvrzena právními orgány, protože server CIK v den voleb nefungoval a informace o účasti nebyla vyhlášena v reálném čase. Všechny údaje oznamovaly místní orgány, které na to nemají pravomoci.

 

Jednoznačně byl narušen postup hlasování. Volební komise vyčerpala své funkční období v červnu 2014. Úřady neprovedly znovuzvolení CIK, rozhodly se ponechat již prověřenou a loajální sestavu.

 

Tisková konference demonstrovala,  jak prezidentská administrativa zfalšovala zákon o místních volbách, předložením výtisku dokumentu s červeně označenými revizemi. Ukázalo se, že už po přijetí zákona Nejvyšší radou, přepsala prezidentská administrativa 12 stran zákona.

 

 "Zákon byl zcela přepracován prezidentskou administrativou, a nikdo jej nečetl, s výjimkou úředníků", - uzavírá Vladimír Olejnik.

"I při vší nedokonalosti počtů volby ukázaly, že rozkol se značně prohloubil  a stal se  zřejmým - řekl Mykola Azarov.  Jihovýchod Ukrajiny se vzdálil od západních oblastí. A pokud v Těrnopolu, Ivano-Frankovsku, Rovně - vyhrála "Svoboda" a zástupci klanů, na východě země, v Charkově, Oděse, Dněpropetrovsku, nemohli zakrýt skutečnou porážku Porošenka,  hlasovali tam pro kandidáty opozice ".

O tom, že jim síla umožní slavit vítězství,  jsou také pochyby. Například, v Oděse, kde v prvním kole kandidát Gennadij Truhanov získal 56 procent a už byl vyhlášen  starostou,  Michail Saakašvili a jeho kandidát Borovik, se ziskem asi 20 procent hlasů, vyvolali nátlak na členy volební komise a nepokoje v regionu.

Volby v jihovýchodních oblastech Ukrajiny by ukázaly kompletní propad stran Majdanu, což je důvod, proč orgány rozhodly o zrušení voleb v Mariupolu a dalších městech v Doněcké oblasti, které jsou pod kontrolou ukrajinské orgány.

Je příznačné, že hlava vojenské správy v Doněcké oblasti, Pavel Žebrivskij, ještě den před hlasováním obhajoval zrušení voleb v Mariupolu, protože tam lidé zcela upřímně nenávidí ukrajinské orgány.  Ale teď ukropropaganda silně přehání představu, že volbu pro-ruských sil zmařil   téměř osobně Putin.

Politolog Vasilij Stojakin zase poznamenal, že místní volby ve skutečnosti nemají žádný vliv na vývoj na Ukrajině. "V zemi stále vyhrávají propagandisté a zřejmé zrůdy, kterých se Porošenko bude nucen zbavit. Mluvčí Nejvyšší rady Grojsman nemůže zakrýt skutečnost, že tyto volby jsou prozatímní a po dvou letech se budou konat řádné.  Možná, že zemi v blízké budoucnosti čekají předčasné parlamentní volby. "

Podle Olejnika se nálady na Ukrajině změnily. Lidé jsou unaveni z války. "Je na čase zapojit veřejnou diplomacii. Bratři, sestry, přátele, kteří se rozhádali na základě politiky ... zavolejte si navzájem, napište. Komunikujte. Musíme najít společnou řeč ".

 

Shrneme-li ukrajinské volby, zdůraznil Mykola Azarov, Ukrajina se posuvná směrem k feudalizaci a vládě klanů v regionech. V podmínkách hospodářské krize to bude  vést k větší roztříštěnosti a ztrátě řízení země. Jediná cesta ven je federalizace Ukrajiny.

Středa 28. října 2015       Alexej Bělov

http://antifashist.com/item/komitet-spaseniya-ukrainy-poroshenko-proigral-vybory-i-usilil-raskol-ukrainy.html

 

Volný překlad pro České národní listy :  P. Rejf