Výbor národní záchrany Ukrajiny je připraven převzít odpovědnost za zemi.

 

Bývalý premiér Nikolaj Azarov oznámil vytvoření Výboru pro záchranu Ukrajiny. O vytvoření výboru a jeho cílech bylo informováno v pondělí na tiskové konferenci v Moskvě.

"Zveme všechny občany, politické strany, odbory a sociální hnutí ke sjednocení ve společném úsilí, aby se obnovil pořádek v našem domě," - řekl Azarov.

Bývalý premiér řekl, že "Výbor národní záchrany se vytvořil mimo Ukrajinu". "Ale jsem si jistý, že se vrátíme. Obracíme se k ukrajinského lidu-, jsme připraveni převzít zodpovědnost za obnovu Ukrajiny",  řekl.

 

Vláda musí odejít

 

Bývalý premiér je přesvědčen, že bez změny ve vedení země, je nemožné obnovit klid v zemi. "Víme, kdo spáchal převrat na Ukrajině, který odmítl dialog s jeho lidem, - řekl -. Nyní je Výbor toho názoru, že bez změny politického vedení země nemůže obnovit shodu".

 

VIZ TAKÉ

 

Ukrajinci ocenili práci Porošenka jako prezidenta na 5,1 bodu z 10

Více než polovina Ukrajinců nepodporuje politiku premiéra a předsedy

Média: počet těch, kteří podporují akce orgánů na Ukrajině se výrazně snížil

Podle Azarova má Kyjev naprosto nesvéprávnou politiku, jednající na rozkazy ze Západu a zavléká zemi do rostoucího dluhu k němu. "Tento režim je vazalský. Jen prostě provádí příkazy a získává půjčky. MMF se definitivně sám zdiskreditoval tím, že ukázal, že byl připraven porušit statut o poskytování úvěru zemím vedoucím boje,"  řekl.

Nedostatek nezávislosti současné vlády v zemi, podle Azarova, podtrhuje dominance cizinců ve vládě. "Jmenování cizinců do vedoucích pozicích je facka do tváře všemu ukrajinského lidu,  řekl. Tím  ukazujeme, že nemáme suverenitu."

Podle Azarova, cizinci působí jen jako dočasní pracovníci, nemají zájem o zlepšení života na venkově a kromě toho neznají realitu. "Musíme řešit tyto problémy svých pracovníků. Cizinci pracující metodou "na směny", po určité době odjedou a my zůstaneme v tomto hospodářství žít a stavět jej pro naše vnuky. Jak mohu dát na důležitou pozici člověka, který nezná například celní předpisy - to je absurdní!"  Zdůraznil." Co se týká pana Saakašviliho (Michaila Saakašviliho - guvernéra Oděsského regionu - pozn. TASS), nezná žádné zákony Ukrajiny, nemá žádnou normativní základnu, je jen schopný hezky povídat," - řekl Azarov.

Skutečnou podporu mezi obyvatelstvem lidé, kteří přišli k moci na vlně "Majdanu"  nemají, je si jistý bývalý premiér. 

Co dnes drží (ukrajinskou) vládu? Armáda? Ne, všechny je dobře znám. No, nyní ji ukazují  ... Ale jakmile se tento režim zapotácí, v okamžiku tento režim smetou. Vláda na Ukrajině se podle něj nyní drží pouze pomocí "dobrovolnických batalionů", které jsou připraveny střílet na kohokoliv". Existence takových skupin, které zahrnují lidi, kteří spáchali více než jeden trestný čin a zaslouží přísný trest, je v evropské zemi nepřijatelná, zdůraznil ex-ministerský předseda.

A Evropa, podle jeho názoru, začíná vidět jasně.  "Evropa začíná chápat, že to postavila na nich. Chtěli získat evropskou vládu a získali pro-fašistickou, navíc naprosto nekompetentní ve věcech ekonomiky," - řekl Azarov.

Podle něj dříve či později to bude brzy otázka nejen pro ukrajinský lid, ale také pro Evropu a USA: "Co dělat s tímto režimem"

 

"Spolu s vámi musíme požadovat předčasné volby"

 

Za východisko pro zemi v obtížné politické a hospodářské situaci, výbor národní záchrany považuje konání předčasných prezidentských a parlamentních voleb. Na funkci prezidenta výbor navrhuje ex-náměstka Nejvyšší rady Vladimíra Olejnika.

 

 

"Musíme požadovat předčasné volby: prezidentské, parlamentní a komunální volby. Země zoufale potřebuje obnovu, řekl  Azarov.  Rozhodli jsme se předložit na post prezidenta Ukrajiny Olejnik Vladimíra Nikolajeviče.".

Současná hlava státu Porošenko, podle názoru Olejnik, se nestal prezidentem Ukrajiny, zůstal prezidentem Rošenu. V Rošenu se všichni zajímají o čokoládu a Národní banka Ukrajiny jde po celém světě s nataženou rukou, "- řekl.

O obnovení míru v Donbasu

 

Za primární úkol budoucí vlády Vladimir Olejnik považuje obnovení míru v Donbasu.

 

 

Podle něj v loňském roce Ukrajina udělala chybu. Vyzval občany Ukrajiny, aby se nepodíleli na operaci v Donbasu, "aby nepouštěli své děti do války."

"Jak bych jednal po inauguraci - okamžitě bych podepsal rozkaz stáhnout vojáky do svých trvalých rozmístění. Chtěl bych jít do Doněcku a Lugansku, kde lidé trpí a na kolenou bych poprosil všechny matky Ukrajiny o odpuštění" - prohlásil.

"Potřeba jsou přímé rozhovory v Kyjevě, Doněcku a Lugansku," - říká Olejnik. A v zájmu míru, podle jeho slov, "bude nezbytné dělat libovolné kompromisy."

"Například, jeden jazyk, a dvě země - to je špatné, ale dva jazyky a jedna země je dobrá. A federalizace - není tak strašná, je to forma organizace státu", - řekl zástupce Výboru pro záchranu Ukrajiny.

 

Proč jsme ztratili Krym

 

Olejnik je přesvědčen, že vláda sama svým jednáním vytlačila obyvatelstvo jako na jihovýchodě a na Krymu. "Bohužel jsme ztratili na Krym z důvodu zločinného jednání  vlády, která po převratu zažehla etnické spory a vyhnala Krym a jihovýchod Ukrajiny", - řekl Olejnik. "Když Krym viděl, že je na prahu války, odešel od Ukrajiny,  řekl. Vzpomínáte si, jak Porošenko přijel před referendem? Jak jej Krymčané vytlačili z poloostrova?".

"Proč bylo nutné upálit Krymčany pod Korsuň-Ševčenkovským. Proč měnit zákon o statutu ruského jazyka?", - řekl.

Nyní je třeba obnovit důvěru obyvatel, říká bývalý náměstek parlamentu. Chcete-li to,  měl by se, podle jeho názoru, přestat blokovat Krym", zrušit omezení týkající se vody a elektřiny" a poskytnout příležitost Krymčanům cítit se pohodlně na Ukrajině a Ukrajincům na Krymu.

Silový způsob, jak vyřešit otázku statutu poloostrova, není přijatelný, je přesvědčen ex-poslanec.

 

Mimoblokový status - otázka národní bezpečnosti

 

Za klíčové v oblasti zahraniční politiky zástupci Výboru národní záchrany Ukrajiny vyhlášení mimoblokového statutu země a udržování přátelských vztahů s Ruskem a s Evropou.

Samotné umístění Ukrajiny předpokládá neutrální status. Je to záležitost národní bezpečnosti - Nikolaj Azarov

Olejnik podporuje svého kolegu, vyjadřujíce názor, že "přítomnost základen NATO přeměňuje Ukrajinu ve frontovou zónu, zónu konfliktu a neodpovídá národním zájmům Ukrajiny."

Domácí politickým cílem nejdůležitější ex-ministerský předseda je přesvědčen, že obnovení předchozí úroveň důchodů a tarifů. Podle Azarov, tohoto cíle může být dosaženo během jednoho roku po příchodu k moci záchranného výboru.

Výbor má také v úmyslu postavit před soud ty, kdo zastřelil "Majdan" a začali válku na východě.

 

Situace na Ukrajině

 

Zakladatelé výboru vyjádřili přesvědčení, že lidé na Ukrajině je budou podporovat. "Zaměřujeme se na ty, kdo si uvědomili, že již nebudete možné nadále takhle žít", řekl Olejnik.

 

Ukrajina: kronika euroasijského rozkolu. Speciální dokumentace TASSu

 

Podle Azarova, část zástupců nově ustaveného výboru se dnes nepodaří, protože "oni žijí a pracují na Ukrajině, je to pro ně velmi nebezpečné." "Přijde čas, kdy je budeme prezentovat před všemi lidmi na Ukrajině. Mohu vás ujistit, že to jsou. patrioti, nejsou spojeni se současnou vládou, ani s předcházející", řekl bývalý premiér.

Poznamenal také, že ex-prezident Viktor Janukovič a lidé kolem něj nebudou členy Výboru národní záchrany Ukrajiny. "Když byla projednávána na výboru tato otázka (o pozvání Janukoviče do výboru), rozhodli jsme se, že mezi členy výboru by neměli být ti, kteří byli úzce spojeni s předchozím prezidentem Ukrajiny", řekl Azarov. "V této fázi byl problém vyřešen a uzavřen", dodal.

Mezitím, již Kyjev začal prověřovat Výboru pro národní záchranu Ukrajiny. "Výbor pro národní bezpečnost a obranu 30. července poslal dopis do kanceláře generálního prokurátora a SBU (s návrhem), aby byly zkontrolovány akce zakladatelů Výboru pro spáchání trestného činu", řekl Olejnik. "My jsme ještě nic neuskutečnili a nespáchali a oni nás už 30. zaznamenali Jednoduše se bojí. A bojí se oprávněně, protože již brzy budeme na Ukrajině a nebude třeba právní registrace", řekl.

Tisková konference vzbudila velký zájem novinářů; alespoň padesát zástupců různých médií se sotva vešlo do vyhrazené místnosti v hotelu "Ukrajina". Otázky byly položeny jak od ruských tak ukrajinských médií, včetně televizního kanálu "INTER" a agentury UNIAN. Účastnili se zástupci médií z evropských zemí - Francie, Španělsko. Tisková konference trvala asi hodinu a půl. Během této doby, Azarov a Olejnik odpověděli na téměř 20 otázek a to nebyl vyčerpán zájem přítomných, skončil čas pro tiskovou konferenci.

 

 

Moskva 3. srpna / TASS

http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/2161704

Pro České národní listy přeložil P. Rejf